Deelgemeente Charlois Rotterdam

Onthulling Memorial Zwart-Wit '28

Zwart-Wit 28; de club is verdwenen, maar leeft nog voort in de harten van een groot aantal Rotterdamse voetballiefhebbers. Daarom heeft een aantal mensen zich opgeworpen om een memorial te plaatsen op. Op zaterdag 12 maart onthullen Henny Troost, ere-voorzitter van Zwart-Wit 28, en deelraadsvoorzitter Ed Goverde het memorial van Zwart Wit '28.

In 1966 vestigde deze club landelijk de aandacht op zich door in één jaar tijd in zelfwerkzaamheid in het Zuiderpark een sportaccommodatie te realiseren. De openingswedstrijd was tegen Ajax, dat met 1 0 won.

Na een bloeiperiode met vier kampioenschappen op Varkenoord, die Zwart- Wit 28 in de top van het Nederlands Zaterdagvoetbal bracht, werd in het Zuiderpark de kroon op het werk gezet met vier kampioenschappen en de titel van Algemeen Amateurkampioen van Nederland, dus zowel van zondag- als het zaterdagamateurvoetbal in 1971.

Aandenken

Een grote groep Zwart-Witters, die elkaar nog jaarlijks op de reünie ontmoeten, heeft zich ingezet om de Memorial te realiseren, een herinnering aan roemruchte tijden. Het door kunstenaar Aad van de Kooij gemaakte beeld is ook een watertappunt en het zal aan de voet van de skateheuvel, waar skaters en andere sporters hun dorst kunnen lessen, met een verwijzing naar de kampioenen van weleer.

Het aandenken wordt geplaatst op de plek wat eens sportpark De Vaan was en waar Zwart Wit28 zijn successen, maar ook zijn uiteindelijke neergang kende.

Vanaf 11.00 uur is er een inloop in de kantine van BZC'95, Oldegaarde 21. Vanaf 11.45 uur lopen de bezoekers naar de plek waar het oude clubhuis stond. Daar zal het aandenken worden onthuld.