Gemeente Leeuwarden

Ruiming brandbommen op vliegbasis Leeuwarden

Op zaterdag 12 maart worden twee onontplofte brandbommen uit de Tweede Wereldoorlog door de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) gedemonteerd. De demontage vindt plaats tussen 10.00-19.00 uur. Tijdens de werkzaamheden mogen er binnen een straal van 1000 meter geen mensen of dieren aanwezig zijn.

Brandbommen

De bommen zijn gevonden op het terrein van de Vliegbasis Leeuwarden. Het gaat om zogenaamde brandbommen, gevuld met benzeen, uit de Tweede Wereldoorlog. De bommen zijn tijdens werkzaamheden gevonden door de Explosive Clearance Group.

Demontage

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn na de bombardementen op de vliegbasis veel blindgangers (onontplofte vliegtuigbommen) in de grond achtergebleven. Bij grondwerkzaamheden wordt daarom altijd uit veiligheidsoverwegingen vooraf gezocht naar explosieven. In verband met aankomende werkzaamheden moeten de bommen onschadelijk worden gemaakt en verwijderd worden. Tot de demontage is er geen gevaar voor de directe omgeving.

Weerssituatie

De weerssituatie en windrichting zijn bepalend voor de ruiming. Indien de ruiming niet kan plaatsvinden op zaterdag 12 maart wordt het een week uitgesteld naar zaterdag 19 maart.

Noodverordering

De gemeente heeft een noodverordening ingesteld op 12 maart tussen 10.00 en 19.00 uur. Zo heeft de politie extra mogelijkheden om verstoring van de openbare orde, oftewel betreding van het gebied, tegen te gaan. De gemeente Leeuwarden heeft de perceeleigenaren binnen het uitstralingsgebied geïnformeerd over de ruiming van de bommen. In het gebied bevinden zich geen woningen.