Ingezonden persbericht


Persbericht - 18 februari 2011
Tentoonstelling 'There, I Fixed It'
Tegendraadse oplossingen voor urgente problemen

David Hammons, performing 'Bliz-aard Ball Sale' (1983), Cooper Square, New York City. Courtesy Tilton Gallery, New York. Foto: Dawood Bey

13 maart t/m 15 mei 2011, wo t/m zo 12-17 uur
Opening: zaterdag 12 maart 2011, 17 uur
(inleidende presentatie om 16 uur)
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag

'There, I Fixed It', de volgende tentoonstelling bij kunst- en architectuurcentrum Stroom Den Haag, verwijst naar een mentaliteit, een manier van kijken naar materialen en problemen die brutaal en onverwachts is. Die problemen kunnen klein en alledaags zijn, maar ook groot en wereldomvattend. De tentoonstelling presenteert werk van Krijn Giezen (NL), René Heyvaert (BE), Reto Pulfer (CH), Josué Rauscher (FR), Mark Manders i.s.m. Roger Willems (NL) en Richard Buckminster Fuller (USA). Hun werk wordt gekenmerkt door het vermogen van het gewone iets buitengewoons te maken door een uniek materiaalgebruik, een andere kijk op wat bruikbaar is en een groot gevoel voor improvisatie, zelfwerkzaamheid en tijdelijkheid. De kunstenaars ontwijken, direct of indirect, concreet of op poëtische wijze, dominante economische strategieën en productiemodellen en tonen daarmee tegendraadse oplossingen voor urgente problemen.

Nu te zien bij Stroom
'Speak, Memory'
t/m 20 februari 2011

'Ondertussen: Channa Boon'
t/m 27 maart 2011
"Het was niet mijn doel een geodetische koepel te ontwerpen. Ik wilde de principes die werkzaam zijn in het universum ontdekken en dat had ook kunnen leiden tot de uitvinding van vliegende pantoffels." Richard Buckminster 'Bucky' Fuller (1895 - 1983)

De tentoonstelling gaat vergezeld van een Nederlandse vestiging van de Time/Bank, een alternatief monetair systeem gericht op de culturele sector. Verder zijn er lezingen, een dumpsterdiving travel door Den Haag die de grens tussen eten en afval verkent en een workshop over improvisatie in de gebouwde omgeving. Iedere zondag om 15 uur worden er bovendien gratis rondleidingen gegeven. Actuele informatie is vindbaar op www.stroom.nl

'There, I Fixed It' vindt plaats in het kader van 'Upcycling', een meerjarig programma dat nieuwe perspectieven op waardecreatie onderzoekt, in architectuur, beeldende kunst, dagelijks gebruik en economie.

De tentoonstelling komt tot stand met dank aan:
Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Stichting DOEN, Cera Maatschappelijke Projecten, Pro Helvetia (Schweizer Kulturstiftung), Buckminster Fuller Institute, Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie, Audax Textielmuseum.



Ingezonden persbericht