Ingezonden persbericht



Betreft: Informatiemiddag glaucoomvereniging op 12 maart 2011 14.00-17.00 uur in Zalencentrum De Rank, De Opgang 5 Drachten

Veel mensen hebben de oogziekte glaucoom zonder dat ze het weten. Wie boven de 45 jaar is, doet er verstandig aan zijn oogdruk te laten meten bij een opticien. Tijdige opsporing is belangrijk.

Informatiemiddag
De Glaucoomvereniging organiseert zaterdagmiddag 12 maart (14.00-17.00 uur) een informatiemiddag over glaucoom. Dokter E.A.Timmerman, oogarts in het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten vertelt over glaucoom en de manieren waarop deze ziekte te behandelen is. Er is na afloop van de inleiding ruim de tijd om vragen te stellen. Mevrouw M. Makkes (coördinator van de Glaucoomvereniging in Groningen) vertelt vervolgens hoe het druppelen van de ogen het beste aangepakt kan worden.

De informatiemiddag vindt plaats te Drachten in Zalencentrum De Rank, De Opgang 5. De ingang vindt u tegenover het busstation aan het Knobelsdorffplein. U gaat tussen de kerk en de Frieslandbank door en dan linksaf. De ingang vindt u achter de kerk. Het zalencentrum heeft een eigen parkeerterrein.
De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor alle belangstellenden.

De oogziekte glaucoom, ook wel groene staar genoemd, is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid die voorkomen kan worden. Op www.glaucoomvereniging.nl staat alles wat te maken heeft met deze chronische aandoening die ertoe leidt dat het gezichtsveld langzaam wegvalt. In Nederland zijn zo'n 100.000 mensen waarvan bekend is dat ze glaucoom hebben. Vermoedelijk hebben daarnaast nog 100.000 mensen glaucoom die het nog niet weten.

Glaucoom wordt vaak laat ontdekt doordat de patiënt pas laat merkt dat er wat mis is. Vandaar dat vroege opsporing van groot belang is. Een te hoge oogdruk (hoger dan 21) kan een signaal zijn dat er wat mis is. De opticien kan dit opsporen via een oogdruk meting. Mensen van 45+ wordt daarom geadviseerd eens per jaar naar de opticien te gaan voor een drukmeting. Zeker mensen die bloedverwanten hebben met glaucoom (broer/zuster, (groot)ouders moeten oppassen want zij hebben een acht maal verhoogde kans op glaucoom.

Wanneer de oogarts glaucoom vaststelt schrijft hij oogdruppels voor die de oogdruk moeten verlagen. Hierdoor wordt de schade sterk beperkt. De schade kan niet hersteld worden.