Libië: AzG roept op tot ongehinderde toegang tot medische zorg

Persbericht van Artsen Zonder Grenzen

Libië: AzG roept op tot ongehinderde toegang tot medische zorg

Amsterdam, 12 maart 2011. Met het verhevigen van de gevechten in Libië is de internationale medische humanitaire organisatie Artsen zonder Grenzen zeer bezorgd over de situatie van de gewonden die gevangen zitten in het midden van de gevechten en roept ze dringend op tot ongehinderde toegang tot medische zorg, ongeacht elke politieke overweging.

De afgelopen drie weken hebben de teams van Artsen zonder Grenzen aan de grens met Tunesië en in Benghazi ziekenhuizen in Libië voorzien van medisch materiaal en actief geprobeerd om gebieden in het westen van het land, waar hevig gevochten wordt, te bereiken.

In bepaalde gebieden waar gevochten wordt, zoals Zawiyah en Misrata, zijn grote aantallen mensen afgesloten van externe hulp. Er zijn grote medische noden en tekorten aan geneesmiddelen en medisch materiaal gemeld.

"We zijn heel erg bezorgd over het ontzeggen van toegang tot medische zorg en het lot van de patiënten in openbare ziekenhuizen in gebieden die gecontroleerd worden door de regering", zegt Bruno Jochum, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen.

Als medische humanitaire noodhulporganisatie herbevestigt Artsen zonder Grenzen dat het belangrijk is om een snel en effectief te reageren op de dringende medische noden van de mensen, ongeacht hun afkomst.

"Onze belangrijkste uitdaging op dit moment is om onmiddellijk toegang te verkrijgen tot de slachtoffers van het geweld in Libië", zegt Bruno Jochum. "Ondanks het voortdurende geweld zien onze teams, die nu al weken geblokkeerd zitten aan de grens met Tunesië in Ras Ajdir, geen gewonde patiënten die Tunesië binnen mogen. Het is essentieel dat mensen de mogelijkheid hebben de gebieden waar gevochten wordt te ontvluchten en onderdak te zoeken in veilige zones in Libië of daarbuiten."

Volgens medische standaarden en international humanitair recht is het cruciaal dat alle strijdende partijen medische voorzieningen, voertuigen, en personeel respecteren. Enkel op deze manier zullen de patiënten de dringende medische zorg krijgen die ze nodig hebben.

Artsen zonder Grenzen blijft de bevolking in Libië hulp bieden met het leveren van medisch materiaal. Sinds het eerste team van Artsen zonder Grenzen op 24 februari het oosten van Libië binnen kon, zijn al 22 ton medisch materiaal verdeeld in gebieden waar de hoogste noden waren. Nog eens elf ton materiaal staat klaar om geleverd te worden op plaatsen waar er door de gevechten tekorten aan materiaal en noden zijn.

*

Links:
http://www.artsenzondergrenzen.nl
Organisatie info:

Artsen Zonder Grenzen



Razende Robot Reporter