Gemeente Noordwijkerhout


Noordwijkerhout geschokt door ramp in Japan

Japan is vanmorgen getroffen door een aardbeving bij stad Sendai gevolgd door een tsunami. Het betreft het noordoosten van Japan, boven Tokyo. De stad Hirado, waarmee Noordwijkerhout een vriendschappelijke band heeft, ligt in het uiterste zuidwesten van Japan. We hebben vernomen dat de stad veilig is, maar er is nog geen persoonlijk contact geweest met onze vrienden in Hirado. Zodra contact heeft plaatsgevonden, zullen wij in samenwerking met de stichting Hirado u via deze website op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Sinds 2009 heeft Noordwijkerhout een vriendschappelijke band met Hirado. In 2001 is de uitwisseling begonnen als jaarlijkse voetbaluitwisseling. Inmiddels ligt er een goede basis voor een bredere uitwisseling en samenwerking.

Hirado is een belangrijke stad geweest voor Nederland. Vanaf 1609 had de VOC een handelspost in de gemeente Hirado. Daarna, vanaf 1641, bracht de Japanse overheid het over naar Decima (Nagasaki). De mooie handelspost in Hirado werd op bevel van de toenmalige regering in 1641 afgebroken, omdat het een té westerse uitstraling had, maar wordt in september heropend.