Ro Theater speelt Dieven van Dea Loher


Brussel- Rotterdam- Tournee- Ro Festival

Rotterdam, 20110117 -- Dieven van het Ro Theater is een coproductie met de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel en reist na de premières in Brussel en Rotterdam langs veertien Nederlandse theaters. Tijdens het Ro Festival van zaterdag 12 t/m zondag 27 maart is Dieven te zien als onderdeel van de Dea Loher trilogie. Hierin worden ook de voorstellingen Onschuld en Het Laatste Vuur opnieuw opgevoerd. Zaterdag 26 maart worden alle voorstellingen uit deze trilogie eenmalig aansluitend vertoond op het Ro Festival tijdens een negen uur durende marathoneditie.

Dea Loher (Traustein 1964) wordt internationaal gezien als een van de meest toonaangevende hedendaagse toneelschrijvers. Ze ontving een grote hoeveelheid prijzen voor haar toneelteksten en won in 2009 de Berliner Literatur Preis, een prestigieuze prijs die normaliter alleen aan romanschrijvers wordt toegekend. Na Onschuld (2007) en Het Laatste Vuur (2009) ensceneert Alize Zandwijk nu Lohers nieuwste stuk Dieven.

Erwin Tomason, een oude man in een bejaardentehuis, droomt ervan weg te kunnen. Maar de bus die vroeger twee keer per dag reed, rijdt nog maar zelden. Ira Davidoff wacht al drieënveertig jaar op haar vermiste man. Monika Tomason werkt in een supermarkt en hoopt gepromoveerd te worden naar het buitenland. Mijnheer en mevrouw Schmitt voelen zich bespied door een dier. Niets is meer zeker, alles verbrokkelt. Wolven lijken zich op te dringen aan de rand van de stad. Dieven is een caleidoscoop aan verhalen over mensen die leven alsof ze niet leven, die de kern en samenhang uit het oog zijn verloren. Met veel humor, en zinnen die door de ziel snijden, toont Dea Loher een wereld waarin bejaarden worden weggestopt, waarin banen onzeker zijn, waarin de natuur iets bedreigends is en waarin mensen bang zijn voor de ander.

Dieven is een coproductie met de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel en reist na de premières in Brussel en Rotterdam langs veertien Nederlandse theaters. Tijdens het Ro Festival van zaterdag 12 t/m zondag 27 maart is Dieven te zien als onderdeel van de Dea Loher trilogie. Hierin worden ook de voorstellingen Onschuld en Het Laatste Vuur opnieuw opgevoerd. Zaterdag 26 maart worden alle voorstellingen uit deze trilogie eenmalig aansluitend vertoond op het Ro Festival tijdens een negen uur durende marathoneditie.


tekst Dea Loher regie Alize Zandwijk dramaturgie en vertaling Liet Lenshoek decor Thomas Rupert licht Marc Heinz kostuums Inge Büscher met Jacqueline Blom, Marc De Corte, Nasrdin Dchar, Yahya Gaier, Wouter Hendrickx, Caroline Liekens, Sylvia Poorta, Esther Scheldwacht, Lukas Smolders, Fania Sorel, Greet Verstraete en Willy Thomas speelperiode za 29 januari t/m zondag 26 maart 2011 internationale première zaterdag 29 januari locatie KVS Brussel Rotterdamse première donderdag 10 februari 2011 locatie Rotterdamse Schouwburg en tournee informatie www.rotheater.nl


Ro Theater

persvragen en beeld via Liesbeth Smit, liesbeth@rotheater.nl of 010-4046888