Ingezonden persbericht


LOCKED-IN van Joost Vrouenraets in première tijdens schrit_tmacher festival

Joost Vrouenraets creëert vanuit zijn geboortestad Heerlen zijn eigen dansprojecten en heeft inmiddels een stevige en unieke statuur opgebouwd in de danswereld met producties als 5MB, TURO en Finding Frequency.

Vrouenraets werkt vaak samen met componisten, beeldend kunstenaars of videokunstenaars om een extra dimensie te verlenen aan wat er op de dansvloer te beleven is. Hij deinst er niet voor terug in zijn werk existentiële vraagstukken bij de hoorns te vatten.

Tijdens het grensoverschrijdende schrit_tmacher festival gaat op 12 maart de dansvoorstelling LOCKED-IN van Joost Vrouenraets in Parkstad Limburg Theaters in première. Gotra Ballet bezoekt daarna tot en met 23 april theaters in Amsterdam, Helmond, Heerenveen, Nijmegen, Alphen a/d Rijn, Houten, Ijmuiden, Leiden, Venlo, Maastricht, Den Haag en Amersfoort met deze dansvoorstelling.

Locked-in staat in de psychiatrie voor het beangstigende syndroom waarbij een helder brein zit opgesloten in een onbeweeglijk lichaam. Joost Vrouenraets gebruikt dit ziektebeeld als metafoor in zijn nieuwste dansproductie. In LOCKED-IN beelden de dansers de mens uit in zijn dagelijkse worsteling en verlangen gevoelens te tonen. Uit onmacht krijgen stemmingen als frustratie en angst de overhand boven tederheid en intimiteit. Vrouenraets vertaalt dit naar de intense, expressieve, poëtische dansvoorstelling LOCKED-IN. De 9e symfonie van Ludwig van Beethoven is hierbij het uitgangspunt voor nieuwe muziekcomposities.

Als choreograaf is Joost Vrouenraets vanuit intentie en emotie op zoek naar virtuositeit van het lichaam. Hierbij laat hij de dans in dialoog gaan met theater en zijn magische mogelijkheden. Zijn dansers bewegen soepel, energiek en krachtdadig.

LOCKED-IN is een productie van stichting BPDL in coproductie met Danshuis Station Zuid.

Informatie, speeldata, locaties:

www.gotra.eu