Ingezonden persbericht


Persbericht

"Kastelen, treinen en ander oud speelgoed"
Vooroorlogs speelgoed in taferelen getoond, met o.a. kastelen, treinstations, schepen en auto's en ander technisch speelgoed 12 maart t/m 26 mei

In het Historisch Museum Ede is van 12 maart tot en met 26 mei een tentoonstelling te zien van vooroorlogs speelgoed in taferelen getoond, met o.a. kastelen, treinstations, schepen en auto's en ander oud speelgoed. De tentoonstelling bevat meer dan 20 speelgoedkastelen. Sommige zijn klein en andere zijn immens groot; net dorpjes. Dit zijn allemaal fantasie kastelen, ooit gemaakt als speelgoed voor kinderen. Verder zijn er modellen van treinstations met treinen te zien en ook auto's, schepen en ander speelgoed. Veel van het vooroorlogs speelgoed is opgesteld in taferelen; groepen speelgoed die goed bij elkaar passen en zo opmerkelijke combinaties vormen. Spoorwegtunnel met trein, een Kasteelruïne Cartago, een thé dansant (een thee visite met danspaartjes), Pinasse, stoomschuit in dok, Dikke Bertha (een militaire groep) en Kozakken bij het Kremlin. Zo maar even een greep uit de collectie.

Naast de kastelen en kasteelgroepen is er in de tentoonstelling tal van ander oud speelgoed te zien als treinen, autootjes en soldaatjes. Zo is er een taxi van Karl Bub, treinstations van Märklin, een oceaanstomer van de gebroeders Bing en een tourauto van Doll. Naast de vooroorlogse kastelen zijn er ook twee meer recente burchten, vrijelijk gebouwd naar voorbeeld van Moritz Gottschalk. Ook ontbreken Playmobil-ridders niet. Gedurende de tentoonstelling hebben we een speciale actie; alle kinderen die als ridder verkleed de tentoonstelling bezoeken hebben gratis toegang!

De speelgoedkastelen zijn allen gemaakt in Thüringen en Saksen in Duitsland. In de tentoonstelling zijn kastelen te zien die gemaakt zijn bij bekende Duitse speelgoedfabrieken als Moritz Gottschalk en Albin Schönherr. In deze streken bestond een traditie op het gebied van het maken van speelgoed. Zo maakten boeren vroeger speelgoed wanneer ze niet op het land konden werken. Daarnaast werden bijproducten - die vrijkwamen bij de locale ertswinning - gebruikt als bindmiddelen voor de verf van het speelgoed. Toen in de loop van de 19e eeuw de winning van erts achteruitging, zochten ook de mijnwerkers naar een andere bron van inkomsten. Ook zij gingen samen met hun familie thuis onder meer speelgoed maken. Sommigen gezinnen startten uiteindelijk een eigen speelgoedfabriek.

De speelgoedkastelen en speelgoed zijn afkomstig van de Vereniging van Expositie Ouderwets Speelgoed (VEOS) opgericht door de 84-jarige Jan Mulder. Deze vereniging bestaat sinds 1977. De leden organiseren verder al meer dan 30 jaar tentoonstellingen door het hele land. Ook bezoeken zij veilingen in binnen- en buitenland om hun eigen verzamelingen aan te vullen. Sommigen van hen zijn ervaren restaurateurs die vakkundig hun aankopen opknappen als dat nodig is.

Adres en openingstijden
Het Historisch Museum Ede is gevestigd aan het Museumplein 7, in het voormalig Stationsgebouw Ede-Centrum. Tel: 0318-619554. E-mail: info@historischmuseumede.nl Website: www.historischmuseumede.nl , Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur, zondag van 13.30 tot 16.00 uur (maandag gesloten). Toegangsprijs: E 2,50 voor volwassenen en E 1,50 voor kinderen. Rondleidingen op afspraak.