Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LEEUWARDEN DOET MEE AAN INTERNATIONALE
PRIJSVRAAG

Rotterdam, 1 maart 2011 Europan Nederland viert op zaterdag 12 maart 2011 de start van de volgende ronde van de internationale tweejaarlijkse prijsvraag voor jonge architecten - EUROPAN - met een informatiemarkt voor potentiële deelnemers en andere geïnteresseerden. Bezoekers van deze dag worden geïnformeerd over de Nederlandse prijsvraaglocaties. Gedurende de dag geven vertegenwoordigers van de locaties presentaties en zijn zij in informatiestands beschikbaar voor het beantwoorden van vragen. De gemeente Leeuwarden en woningcorporatie Elkien stellen samen de locatie Kanaalzone beschikbaar voor Europan.

In heel Europa zijn zo'n 50 locaties beschikbaar gesteld, waarvan er zich zes in Nederland bevinden; naast de locatie in Leeuwarden zijn er locaties in Almere, Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Deventer en Eindhoven. LEEUWARDEN ­ KANAALZONE Water is het belangrijkste element in de Kanaalzone. De locatie ligt langs het Van Harinxmakanaal aan de zuidzijde van Leeuwarden en vormt de overgang van de bestaande stad naar het nieuwe woon- en werkgebied De Zuidlanden. De ruimtelijke relatie met de noordelijke oever maakt deel uit van de opgave. Het programma voor het studiegebied omvat een stedenbouwkundige opgave voor 400-500 woningen. De locatie ligt aan open vaarwater, en op twee plekken kan een doorsteek gemaakt worden het gebied in. Een passantenhaven met kleinschalige horeca is optioneel onderdeel van het programma. Voor het plangebied dient de eerste fase van 100 woningen architectonisch te worden uitgewerkt. WAAROM EEN EUROPANLOCATIE? Een belangrijk moment tijdens de informatiema rkt op 12 maart a.s. is het rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van de Nederlandse locaties om 13.30 uur. De locatievertegenwoordigers committeren zich aan de doelstelling van Europan om de winnende architecten een bouwopdracht te geven. Tijdens dit programmaonderdeel wordt hen gevraagd naar hun verwachtingen, ambities en intenties met betrekking tot deelname aan Europan.

Bijgevoegd vindt u het programma van de informatiemarkt die om 9.30 uur start en plaatsvindt in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Meer informatie op www.europan.nl EUROPAN Op 28 februari 2011 startte de elfde editie van de tweejaarlijkse Europese prijsvraag voor architecten onder de veertig jaar Europan. Europan is een Europese ideeënprijsvraag voor jonge ruimtelijke ontwerpers. Met de prijsvraag wil Europan vorm geven aan een Europa waarin jonge en veelbelovende ontwerpers kunnen bijdragen aan vernieuwingen op het gebied van de ruimtelijke vormgeving.