Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - vrijdag 11 maart 2011

Onder embargo tot zaterdag 12 maart 2011 21.00 uur

Stadsoorkonde voor jubilerende orkestvereniging Amersfoort

De orkestvereniging Amersfoort (OVA) ontvangt zaterdag 12 maart 2011 een Stadsoorkonde ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Dit gebeurt tijdens het feestelijke jubileumconcert van de OVA in Leerhotel Het Klooster te Amersfoort.

Met een 'dansconcert' voor jonge luisteraars, het jubileumconcert en andere afwisselende programma's in dit jubileumseizoen, viert de OVA op grootse en muzikale wijze het 100-jarig bestaan. Sinds 2004 staat het symfonieorkest onder de muzikale leiding van dirigent Hendrik Jan Brethouwer. Het eerste concert vond plaats in maart 1911 met een klein groepje enthousiaste amateurmusici. Een half jaar later, na een succesvolle proefperiode, werd de oprichting van de Orkestvereniging Amersfoort definitief. Momenteel telt de OVA ruim vijftig actieve leden en behoort zij tot één van de oudste amateursymfonieorkesten van Nederland.

Vanaf de oprichting is het orkest sociaal en maatschappelijk verbonden met de stad. Zowel binnen als buiten Amersfoort geniet het orkest bekendheid door optredens, muzikale uitwisselingen, regionale en landelijke festivals. Een hoogtepunt behaalde de OVA onder andere in 1951, met het optreden van Yehudi Menuhin in Beethovens vioolconcert. In 1986 is de OVA onderscheiden met een Koninklijke Erepenning ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan en organiseerde zij een festival in Amersfoort waaraan vele orkesten deelnamen. De OVA was gastheer tijdens de slotmanifestatie van het 40-jarige bestaan van de Federatie van Amateur Symfonie Orkesten (FASO) in 1990. In datzelfde jaar nam de OVA deel aan een regionaal festival in Vredenburg. In 1997 volgde deelname aan een Europees Orkestenfestival.

Twee keer per jaar geeft de OVA een concert. In afwisselende programma's komen bekende solisten, maar ook jonge (Amersfoortse) talenten aan bod. Zo begeleidde het orkest Liza Ferschtman (viool), Lavinia Meijer (harp), Vera Beths (viool) en Emmy Verhey (viool)De soliste op het jubileumconcert, Rosanne Philippens, is een leerling van Vera Beths. Daarnaast verleent de OVA graag medewerking aan festivals en koorbegeleidingen. Elke vijf jaar geeft de OVA samen met andere amateurkunstverenigingen een concert in de St. Joriskerk, het zogenaamde Koppelconcert, vernoemd naar het clubgebouw van Juliana & Bernhard waar de verenigingen repeteren. Hieraan nemen deel muziek- en showband Juliana&Bernhard, verschillende gospelkoren, Voice Box en de OVA. Dit jaar staat het concert gepland op 26 november 2011.

Met de stadsoorkonde drukt het college van burgemeester en wethouders zijn grote waardering uit voor de 100 jaar muzikale betrokkenheid van de Orkestvereniging Amersfoort voor de stad. Zie voor meer informatie OVA: http://www.orkestverenigingamersfoort.nl.

Noot voor de redactie,