Nederlands-Vlaamse mindfulness retraite met zenmeester Thich Nhat Hanh


"Als je denkt dat vrede en geluk ergens anders zijn en je rent er achteraan, zul je nooit aankomen"

WALDBRöL, Duitsland, 20110212 -- Zenleraar, dichter, schrijver en vredesactivist Thich Nhat Hanh leidt in mei 2011 een grote Retraite in het European Institute of Applied Buddhism in Waldbröl, in Duitsland (nabij Keulen). De zesdaagse retraite 'Samen zorgen voor de toekomst', van 24 tot 29 mei, heeft Nederlands als voertaal en is speciaal bestemd voor Nederlanders en Vlamingen. De volgelingen van zenmeester Thich Nhat Hanh zijn in Nederland en Vlaanderen sinds 1995 georganiseerd binnen de stichting Leven in Aandacht, een van de snelst groeiende boeddhistische groeperingen in dit taalgebied.

Thich Nhat Hanh is een zeer geliefde leraar, met een grote internationale aanhang (260.000 volgers op Facebook).  Zijn vorm van boeddhisme is zeer praktisch van aard en gericht op het leven van alledag. In zijn boeken en lezingen gaat hij in op de actuele vragen en problemen van (westerse) mensen, zoals omgaan met stress, het milieu, vrede, liefde en relaties. Zijn meditatiepraktijk is zeer toegankelijk voor  mensen van diverse achtergronden.

Leven in Aandacht (vertaling van mindfulness) is een van de snelst groeiende boeddhistische groeperingen in het Nederlandse taalgebied. Momenteel zijn er ca. 60 lokale meditatiegroepen, waar mensen bij elkaar komen om samen te mediteren en vier centra, waar cursussen worden gegeven, bijvoorbeeld in mindfulness training. Sinds 2010 raken ook jongeren geïnteresseerd in deze boeddhistische traditie en richten zij eigen jongerengroepen op (momenteel in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen).

Thich Nhat Hanh: "Als je denkt dat vrede en geluk ergens anders zijn en je rent er achteraan, zul je nooit aankomen. Alleen wanneer je beseft dat vrede en geluk hier in dit moment beschikbaar zijn, zul je in staat zijn je te ontspannen. In het dagelijks leven is er zoveel te doen en zo weinig tijd. Je voelt je misschien gedwongen de hele tijd te rennen. Stop er gewoon mee! Raak de diepste grond aan van het huidige ogenblik en je zult ware vrede en vreugde aanraken".

Voor wie
Iedereen die belangstelling heeft om zich te verdiepen in meditatie en leven in aandacht (mindfulness) is welkom. Er is geen speciale ervaring vereist. Voertaal is Nederlands.

Data: van dinsdag 24 mei tot zondag 29 mei 2011

Vervoer: vanuit meerdere plaatsen in Nederland en België wordt busvervoer georganiseerd.

Locatie: EIAB, in de stad Waldbröl (70 km ten oosten van Keulen) in Duitsland.

Het European Institute of Applied Buddhism is in 2008 door Thich Nhat Hanh opgericht om cursussen, trainingen en retraites te geven over de toepassing van bewuste aandacht (mindfulness) in het dagelijks leven.

Organisatie: EIAB, in samenwerking met stichting Leven in Aandacht.

Kosten: ¤350 tot ¤500

Meer informatie en inschrijving: zie www.aandacht.net
bestuur@aandacht.net

In de aanloop naar de retraite worden 'Dagen van Aandacht' gehouden, onder leiding van twee jonge Nederlandse monnikken van het EIAB. Op 12 maart in Tricht (bij Geldermalsen), 13 maart in Turnhout (provincie Antwerpen), 19 maart in Ubbergen (bij Nijmegen) en op 20 maart 2011 in Exloërveen (Drenthe). Zie http://tinyurl.com/46dny27.