VIER GENERATIES KUNST OP "JUBILEUM" ATELIERROUTE LAUWERSLAND


Twintigste Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland

VEENWOUDEN, 20110220 -- Sinds de oprichting in 1992 van de Stichting Route Kunst aan Huis Lauwersland stellen elk voorjaar professionele kunstenaars, wonend en werkend in het Lauwersland (Friesland/Groningen), het tweede en derde weekend in maart hun atelier open voor publiek. Inmiddels hebben ruim honderdveertig verschillende kunstenaars aan deze Atelierroute deelgenomen. Het bestuur is er opnieuw in geslaagd een interessante en afwisselende route samen te stellen door het prachtige landschap rondom het Lauwersmeer.

De Route

[Routekaart 20ste Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland] De  185 km Kunstroute door het Lauwersland  biedt de bezoekers tijdens dit jubileum een zeer uitgebreide collectie aan kunst. Op  bijzondere locaties, verspreid over het Lauwersland, zullen kunstenaars de bezoekers rondleiden op hun werkplek, vertellen over kunst en hun kunst te koop aanbieden;  van schilderijen, tekeningen, papierkunst, beelden en objecten van o.a. glas, hout, kunststof en staal, grafiek, keramiek, monoprints en zeefdruk op stof, tot sieraden, kunstboeken, installaties en textielkunst.  

Vier Generaties Kunst

[Affiche met logo 20ste Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland] De eerste generatie, ruim honderdvijftig (oud)deelnemers is uitgenodigd tot het maken van kunstwerk van 20 x 20 cm. Dit werk wordt geëxposeerd als een groot, gezamenlijk kunstmozaïek.

Van de tweede generatie, de deelnemers aan deze route dit jaar, is tevens een overzichtstentoonstelling te zien.

Als afgevaardigde van de derde generatie zal aankomend kunstenaar Akke de Groot van Academie Minerva de bezoekers uitnodigen tot het meewerken aan een `natuurlijke buitenmanifestatie'. Temidden van de natuur, bij een knappend houtvuur.  

De vierde generatie, de mogelijke kunstenaars van de toekomst, wordt actief betrokken bij deze Jubileum route. 35 Jongeren van de Piter Jelles Impulse school te Kollum zijn in het kader van het vak Culturele Kunstzinnige Vorming bij verschillende deelnemende kunstenaars op bezoek geweest om inspiratie op te doen en daarna te komen tot het maken van een eigen kunstwerk. Mike Jongsma, van de opleiding Multimedia Design en Technology, heeft dit proces met de camera gevolgd en verwerkt tot een videofilm.

Zie de Slideshow

Jubileum

Als het feest is nodig je de buren uit.  Wij hebben een viertal gastkunstenaars ondergebracht in de route.

Peter de Vis uit Drenthe is aanwezig In kunstcafé de 'Dream' in Dokkumer Nw Zijlen. Hans Hofman uit Leeuwarden legt zijn woon-  en atelierschip `Ms Elisabeth' aan bij de molen in Burdaard. Samen met de kunstenaars Mariëlle  Buckinx en Timo de Smet van (Kunstmaand)Ameland stelt hij op het schip een mooie expositie samen die alles met water te maken heeft. Op het schip is tevens een B&B dat mogelijkheden biedt  bij deze kunstenaars te overnachten.

En omdat het feest is kunnen de bezoekers aan deze 20e jubileumroute onderweg verrast worden op een traktatie uit de regio die het bestuur tijdens de weekenden rond zal delen.

Kans op Kunst Loterij.

Evenals andere jaren is er kans een kunstwerk naar keuze t.w.v. 1000 euro te winnen van een van de deelnemende kunstenaars. De kunstwerken zijn in de ateliers te bezichtigen en foto's hiervan  zijn alvast te zien op de website. De loten zijn tijdens de weekenden te koop in de ateliers. Elke bezoeker die een of meer loten koopt, krijgt in ieder geval  een aardig aandenken aan de route in de vorm van het themaboekje "Jubileum". Een eenmalige uitgave waarin de deelnemende kunstenaars het jubileumgetal "20"  kunstzinnig in beeld brengen.

Data, Locaties  en  Openingstijden.

De route vindt plaats in de weekenden 12-13 en 19-20 maart 2011.

De kunstenaars ontvangen u van 11.00 tot 17.00 uur. Het bezoek aan de ateliers is gratis.

De overzichtstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars is te zien in de `Schierstins' te Veenwouden. Openingstijden: 11.00 - 17.00 uur.  Toegang expositie >12 jaar ¤ 2,- incl. koffie / thee.

Het kunstmozaïek, jongerenproject + film en het interactief bouwen aan kunst zijn te beleven in `het Roode Hoofd', nabij Kollumerpomp. Openingstijden: 11.00 - 17.00 uur. Toegang is gratis.

Op vrijdag 11 maart om 20.00 uur. wordt de route officieel geopend door Aafke Holman, beeldend kunstenaar en medeoprichtster van de Stichting, in de `Schierstins' te Veenwouden.

Informatie en Routebeschrijving.

De 185 km lange route loopt rondom het Lauwersmeer (Groningen/Friesland) en is in landschappelijk en cultuurhistorisch opzicht heel aantrekkelijk. Er kan op elk punt in de route gestart worden. De ateliers zijn duidelijk herkenbaar aan de Kunst aan Huis spandoeken.  Op de routekaart en links op de website www.kunstaanhuis.nl  zijn diverse locaties aangegeven waar bezoekers terecht kunnen voor een drankje, lunch, diner en overnachting. Verschillende horecagelegenheden hebben speciaal voor deze route een `kunstarrangement' samengesteld.

Folders met de routebeschrijving zijn o.a. verkrijgbaar bij de VVV's en bibliotheken in het Lauwersland, de CBK Groningen/Assen/Emmen, Kunstuitleen Friesland, via de website en bij de deelnemende kunstenaars.

Voor uitgebreide Informatie over de deelnemende kunstenaars, foto's en een printbare versie van de routebeschrijving zie de website: www.kunstaanhuis.nl