Unieke expositie 'Een halve eeuw in de kunst'

18/01/2011 09:39

Gerda van Gijzel

Overzicht van toonaangevend modewerk, illustraties, portretten en vrij werk van kunstenares Gerda van Gijzel in Reuver.

Op 13 maart 2011 zal de feestelijke opening plaatsvinden van de verkoopexpositie

'Een halve eeuw in de kunst' van Gerda van Gijzel in Reuver.

Meer dan 40 jaar mode-illustraties, 20 jaar portretten, een eigen boek, honderden boekillustraties en een staatsieportret van Z.K.H. Prins Bernhard heeft Gerda van Gijzel op haar naam staan.

Tijdens deze expositie zal een bijzondere collectie aquarellen van grote namen uit de Haute Couture modeshows van Parijs worden getoond in combinatie met portretten van Prins Bernhard, illustraties van haar geliefde klassieke sportauto Morgan en de originele boekomslagen die zij maakte van Pietje Bell, Dik Trom en Kruimeltje.

Nog niet eerder getoonde schilderijen, waaronder ook vrij werk in olieverf en aquarel, zijn gedurende de tentoonstelling te koop.

De expositie vormt de bekroning van 50 jaar kunst van haar hand.

Historische waarde

Gerda's eerste zwart-wit modetekeningen voor C? advertenties geven een mooi beeld van de mode in de 60-er jaren, de kleurrijke 'seventies' en de 'militarylook' die daarop volgden. Gerda heeft veel stromingen in de mode vastgelegd. Dat maakt deze overzichtexpositie behalve een genot voor het oog, ook van historische waarde.

Het grootste deel van haar modewerk (60.000 illustraties) schonk zij in 1998 aan het Historisch Museum te Rotterdam. Begrijpelijk dat zij in 2004 Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd voor haar hele oeuvre.

Onlangs is Gerda geïnterviewd op Paleis Soestdijk, waar Prins Bernhard eerder persoonlijk voor haar poseerde. In het nieuwe televisieprogramma 'Hofleveranciers' dat de EO in juni 2011 zal uitzenden vertelt zij hierover.

Bijzondere locatie

Sinds een jaar bewoont deze levenslustige kunstenares een prachtig appartement in het voormalig H. Hartklooster van Reuver. De expositie zal dan ook in het hieronder gelegen Atrium aan de Pastoor Vranckenlaan 4 in Reuver plaatsvinden.

De expositie loopt van 13 maart tot en met 10 april en is geopend op maandag t/m donderdag van 08.30 tot 16.30 uur, vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Op zondagen is Gerda zelf aanwezig, andere dagen op afspraak.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.gerdavangijzel.nl/