KRO

KRO Brandpunt ontdekt dat Gerard Reve PC Hooftprijs wilde teruggeven

Uitzenddatum: 13/03/2011

onbekende brief in zijn nalatenschap

Schrijver Gerard Reve wilde uit onvrede over de opstelling van de Nederlandse regering in 1976 de PC Hooftprijs inleveren. Dat blijkt aanstaande zondag in de uitzending van KRO Brandpunt (13 maart, 22.15 uur, Nederland 2). Brandpunt vond een tot nu toe onbekende brief in de nalatenschap van de schrijver.

Reve was boos omdat Nederland zijn naamsverandering van `Van het Reve' naar `Reve' niet officieel wilde doorvoeren. Bovendien vond de auteur dat de Belastingdienst bij zijn verhuizing naar Frankrijk zich had gedragen als `een stelletje nachtelijke roofvogels'.

Joop Schafthuizen, partner en erfgenaam van de in 2006 overleden schrijver: "Hij heeft de brief geschreven maar ik heb hem er van weerhouden die ook daadwerkelijk te versturen. Dat plezier gunde ik die klootzakken niet".

Verslaggever Aart Zeeman heeft samen met Schafthuizen een groot aantal documenten, brieven en manuscripten uit de erfenis van Reve doorzocht. Schafthuizen wil 5 jaar na de dood van Reve van de literaire nalatenschap af. Die zal de komende jaren successievelijk worden geveild voor het goede doel: blinde kinderen.Schafthuizen maakt in het programma bekend dat hij de spullen in eigen beheer zal laten veilen. De komende drie jaar zal elke veertiende december, de geboortedag van Reve, een benefietveiling plaatsvinden. Dat daarmee de erfenis uit elkaar zal vallen vindt Schafthuizen niet erg. "Ik vind het prettiger dat de spullen bij echte liefhebbers terecht komen dan in stoffige archieven van een of ander museum".

KRO Brandpunt, `De erfenis van Reve', zondag 13 maart, 22.15 uur, Nederland 2