Ingezonden persbericht


De Boekenweek

Van A tot Z bij Nederland 2

Hilversum, 10 maart 2011

Vanaf aanstaande zondag is de Boekenweek van A tot Z te zien bij Nederland 2 met de volgende hoogtepunten: 14 maart 'De Avond van het Boek', dinsdag 15 en 22 maart 'Opium', 18 maart 'De Wandeling' met Arthur Japin en dezelfde avond Van Kooten & De Bie met het 'Koekulloerum invité'.

Bijgaand vindt u een overzicht van de programmering. Het complete overzicht is ook te zien op Nederland2.nl.

Boeken voor de Boekenweek (VPRO)

Wim Brands praat met Kader Abdolah, schrijver van het Boekenweekgeschenk De kraai. Het boek gaat over een uit Perzië gevluchte man die in Amsterdam als makelaar in koffie werkt. In de avonduren verwerkt hij de twee culturen waarin hij leeft in een roman. Verder een gesprek met schrijfster Christine Otten en kunstenaar Erik Kessels. Zij zijn de makers van het Boekenweekessay Good Luck, dat zowel in taal, beeld als geur is uitgevoerd. Het is een ode aan de liefde en de verbeelding.

Zondag 13 maart om 23.00 uur

Holland Doc: De kijk van Kessels (VPRO)

Erik Kessels (1966) combineert vele disciplines en laat zich overal door inspireren. Hij is medeoprichter van het eigenzinnige reclamebureau KesselsKramer, maar ook grafisch ontwerper, curator en gepassioneerd fotoverzamelaar. In deze film van Simone de Vries zien we Erik Kessels in al zijn disciplines aan het werk: we kijken mee door zijn ogen waardoor hij ons nieuwe perspectieven laat zien in alledaagse beelden.

Zondag 13 maart om 23.35 uur

De Avond van het Boek (NTR)

Aan de vooravond van de Boekenweek presenteert Joost Karhof De Avond van het Boek vanuit Het Werkteater in Amsterdam. Het programma brengt een hommage aan vier grote Nederlandse schrijvers W.F.Hermans, Gerard Reve, Jan Wolkers en Harry Mulisch. Zij hebben de oorlog bewust meegemaakt en het naoorlogse literaire klimaat nadrukkelijk beïnvloed. De uitzending bestaat uit een algemene literatuurquiz en een tafelgesprek. Tussen de quizronden door zijn korte archiefcompilatiefilmpjes te zien van de schrijvers.

Maandag 14 maart om 20.25 uur

Opium (AVRO)

In het AVRO kunst- en cultuurprogramma Opium bespreekt presentator Cornald Maas wekelijks het culturele aanbod met drie prominenten uit de wereld van kunst en cultuur. In de aflevering op 15 maart aandacht voor de Boekenweek en het Boekenbal. Tijdens deze uitzending wordt ook de winnaar bekend gemaakt van de Opium Verhalenwedstrijd. Schrijft u al jaren interessante verhalen? Doe dan mee met de Opium Verhalenwedstrijd. Het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de Avrobode en u wint 2 kaarten voor het Boekenbal, beschikbaar gesteld door het CPNB.

Dinsdag 15 en 22 maart om 20.55 uur

Uur van de Wolf: De beat van Burroughs (NTR)

De Amerikaanse schrijver William S. Burroughs is met Allen Ginsberg en Jack Kerouac de belangrijkste grondlegger van de Beat Generation. Eind jaren '50 wordt hij beroemd door zijn subversieve roman "Naked Lunch" en door alles dat anderen in die tijd liever verbergen: hij is homoseksueel, verslaafd aan harddrugs en doodt zijn vrouw bij een bizar schietspel. Tegelijk is hij geliefd als één van de meest grensverleggende vernieuwers van zijn tijd die vele naoorlogse kunstenaars uit alle disciplines nog steeds inspireert.

Dinsdag 15 maart om 23.00 uur

Max Havelaar leeft (MAX)

Max Havelaar is geschreven als een aanklacht tegen het corrupte regeringssysteem in Nederlands-Indië. De roman van Multatuli (het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker) werd al in 1860 uitgegeven, maar de thema's uit het boek zijn nog steeds actueel. Het boek heeft grote invloed gehad op de Nederlandse literatuur en ook op de Nederlandse koloniale politiek en is hierdoor een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed.

Woensdag 16 maart om 23.00 uur

VPRO Import: Geheime genoegens

Elke vier seconden wordt er wereldwijd een romannetje uit de Bouquetreeks verkocht, een populaire serie vrouwenboeken, die sinds 1975 in Nederland wordt uitgegeven door internationale uitgeverij Harlequin. De pockets gaan altijd over liefde. De liefdesverhalen zijn nauwelijks geloofwaardig, maar vinden wereldwijd gretig aftrek. Een Japanse lezeres besluit om net als de protagonisten in haar romannetjes dansles te nemen. In de armen van haar dansleraar voelt ze zich even aantrekkelijk als haar heldin. Haar man weet dat hij niet kan concurreren met de mannen uit de boeken van zijn vrouw, omdat hij de lieve woordjes die de romanhelden fluisteren niet over zijn lippen krijgt. Dromen over een ideale wereld met een ideale partner is niet alleen voor dames. De man die op vele omslagen van de pockets model staat voor de ideale man, is zelf nog steeds op zoek naar ware liefde.

Woensdag 16 maart om 23.45 uur

Eigen volk (VPRO)

Eigen Volk is een familiekroniek waarin we de geschiedenis volgen van de Vlaams-Afrikaanse arbeidersfamilie van de maakster. In de jaren '70 waren ze idealistisch, multicultureel en kosmopolitisch, maar drie decennia later stemt de helft van de familie Vlaams Belang. Een muzikale documentaire met een voice-over in zang en 'spoken word' van de hand van de regisseur. Holland Doc: Eigen Volk wordt uitgezonden in de Boekenweek, waarin dit jaar het levensverhaal centraal staat.

Donderdag 17 maart om 23.00 uur

De wandeling met Arthur Japin (KRO)

Hella van der Wijst doorkruist wekelijks de mooiste natuurgebieden op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Met Arthur Japin praat ze over de liefde.

Vrijdag 18 maart om 18.25 uur

Het Koekulloerum invité (VPRO)

van Kees van Kooten en Wim de Bie

Dit jaar maken Kees van Kooten & Wim de Bie voor de vijfde achtereenvolgende keer een 'Boekenweekprogramma'. Zij houden dan het thema van de Boekenweek tegen het licht, duiken in hun beeldarchief, dat honderden uitzendingen omvat, vanaf 1969 tot en met 1998, en kiezen daar scènes, mono- en dialogen en quasidocumentaires uit die met het ondderwerp van de Boekenweek te maken hebben. Vervolgens beoordelen zij dit materiaal vooral op de punten kwaliteit en actualiteit - de geschiedenis verloopt nu eenmaal cyclisch en zij vinden het leuk wanneer ze in een sketch uit laten we zeggen 1984 een probleem behandeld zien dat in 2011 nog altijd niet is opgelost.

Vrijdag 18 maart om 23.15 uur

Film op 2: Max Havelaar (TROS)

Verfilming van Multatuli's gelijknamige roman uit 1859. De Hollandse ambtenaar Max Havelaar krijgt een aanstelling in het gekolonialiseerde Nederlands-Indië en ziet hoe welvarende Nederlandse koffiehandelaren en plaatselijke regenten de arme bevolking uitbuiten en onderdrukken. Hij trekt zich het lot van deze mensen zo aan dat hij, tegen de gebruiken in, protest aantekent.

Vrijdag 18 maart deel 1 om 00.15 uur en zaterdag 19 maart deel 2 om 00.25 uur

Kunststof TV (NTR)

Zondag 20 maart om 18.05 uur

Het uur van de wolf: Dinner with Murakami (VPRO)

In Dinner with Murakami neemt regisseur Yan Ting Yuen ons mee in de surrealistische wereld van de Japanse bestseller autheur Haruki Murakami (Kyoto, 1949). Dinner with Murakami geeft een bijzonder en poëtisch beeld van het hedendaagse Japan. Een cultuur waarin de mensen nog altijd heen en weer geslingerd worden tussen de ijzeren wetten van de groepscultuur en het individualisme dat spreekt uit de boeken van Murakami.

Zondag 20 maart om 23.35 uur

Profiel: Arthur Japin (KRO)

Vrienden en familie vertellen in Profiel over Arthur Japin, een man die de geschiedenis een stem geeft en daarmee zichzelf. Zijn nieuwste roman Vaslav is een van de best verkopende literaire boeken van eigen bodem. Hij werkt inmiddels al weer aan een nieuw project en geeft tientallen lezingen per jaar. Ooit begon Japin als acteur in onder andere Flodder en Onderweg naar Morgen maar is nu gevierd schrijver. Via de hoofdpersonen in zijn romans, zoals de danser Vaslav, de pioniersvrouw Granny of de prostituee Lucia, probeert hij zijn eigen verhaal te vertellen. Japin: "Terwijl ik het schrijf, ontdek ik parallellen met mijn eigen leven. Ik verstop me niet achter de geschiedenis maar kom erachter vandaan te voorschijn."

Maandag 21 maart om 23.05 uur

Uur van de Wolf: De wereld van Charlotte Mutsaers (NTR)

Charlotte Mutsaers schrijft en schildert. Zo origineel, tegendraads en kleurrijk als haar werk is, is zij zelf ook. De documentaire kijkt door haar ogen naar een wonderlijke wereld waarin hondjes, hazen en komkommers figureren en die zij liefdevol en scherp in woord en beeld vat. Een documentaire over medelijden, levenslust en de kracht van zachtmoedigheid.

Dinsdag 22 maart om 23.05 uur

Op het nachtkastje (VPRO)

Acht auteursportretten tijdens Boekenweek 2011

De VPRO brengt tijdens de Boekenweek 2011 acht korte auteursportretten, geproduceerd door filmproductiemaatschappij Dopplmeister. Elke film duurt 4 tot 5 minuten en is een kennismaking met de auteur en zijn of haar werk. De auteur spreekt over de passie en het enthousiasme, maar tevens over mogelijke frustraties en keerzijdes van het schrijverschap.

De auteurs: Gerrit Komrij, Adriaan van Dis, Connie Palmen, Kader Abdolah, Nelleke Noordervliet, P.F. Thomése, Ramsey Nasr en Remco Campert.

Dagelijks van woensdag 16 t/m dinsdag 22 maart (met uitsluiting van zondag 20 maart), ca. 22.50 uur