Uitgeverij Bert Bakker

Ernst Timmer op longlist Libris Literatuur Prijs

Ernst Timmer - De Noordzee opening De longlist van de Libris Literatuur Prijs 2011 is bekend gemaakt. De Noordzee opening van Ernst Timmer is één van de 18 schrijvers die kans maakt op de prijs en daarmee beste Nederlandstalige roman te worden van het afgelopen jaar. De jury onder voorzitterschap van Philip Freriks maakt op maandag 14 maart de zes nominaties bekend, waarna de feestelijke uitreiking en bekendmaking van de winnaar op 9 mei plaats vindt live in Nieuwsuur, Nederland 2, vanuit het Amstel Hotel in Amsterdam. De winnaar ontvangt dan 50.000 euro. Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt 65.000 euro.

Welke miljonair schrijft de memoires van een verliezer?

`Terwijl alle jongeren uit de hele westerse wereld met bloemen in het haar naar popconcerten gingen en vreedzaam demonstreerden tegen de oorlog in Vietnam, meldden wij, de Noord-Ierse kinderen van de haat, die óók en vooral van Van Morrison hielden, ons aan voor de gewapende strijd. And her name is G-L-O-R-I-A: Gloria! I'm gonna shout it every day.'

Wie viert haar vrijheid in een trainingskamp voor guerrillero's?

`Een paar dagen geleden schreef ik dat ik Anne Frank niet was. Waarom schreef ik dat eigenlijk? Ik wilde de gedachte van me afduwen dat ik in een concentratiekamp terecht was gekomen. Ik wilde de gedachte van me afduwen dat dit dagboek mij onsterfelijk moet maken. Ik wilde de gedachte van me afduwen dat ik hier nooit meer vandaan kom.'

De levens van oud-IRA-strijder Gareth Maguire en van de jonge Hollandse Jet raken elkaar zoals schaduwen elkaar raken. Niet echt. Tussen hen in een gapend gat: de Noordzee. Wat ontstaat is een bijzondere vertelling over zachte idealen en hard radicalisme in de blessuretijd van de Tweede Wereldoorlog. De Noordzee opening, een onontkoombare klassieker over de jaren zeventig.

Ernst Timmer (1954) is romanschrijver. Zijn debuut Het waterrad van Ribe (1989) werd bekroond met Het Gouden Ezelsoor. De stille omgang (1999) verdiende een Librisnominatie en Zwarte ogen (2003) werd genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs en stond op de longlist voor zowel de Libris- als de AKO Literatuurprijs.