Gemeente Maassluis

Palet start met voorbereidingen Keurmerk Veilig Ondernemen

Winkeliersvereniging Palet, de politie, de Kamer van Koophandel, de brandweer en de gemeente Maassluis ondertekenen 14 maart 2011 de intentieverklaring voor het aanvragen van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor Winkelcentrum Palet. Doel is de krachten op het gebied van veiligheid te bundelen.

In de afgelopen jaren is er veel te doen geweest over winkelcentrum Palet. Er houden zich regelmatig hangjongeren op die zich bedreigend en intimiderend opstellen naar bezoekers en winkeliers van Palet. Mede door de inzet van de politie is de situatie verbeterd. Dit neemt niet weg dat er actie moet worden ondernomen door alle partijen die hiermee te maken hebben, want dit blijkt een steeds terugkerend fenomeen.

Daarnaast zijn de ontwikkelingen over nieuw- en verbouw van het winkelcentrum al een aantal jaren gespreksonderwerp. Onlangs heeft Lidl er een verbouwing gerealiseerd en is ook de parkeergelegenheid aan de zijde van de Rembrandtlaan aanzienlijk verbeterd.

Nu staat een volgende stap op het programma: het aanvragen van het KVO. Dit keurmerk bevordert betere samenwerking en het denken over veiligheid. Het belangrijkste onderdeel van het KVO is de betere samenwerking, omdat daarmee problemen makkelijker worden opgelost.

Het KVO bestaat uit drie sterren. Om gecertificeerd te zijn moet in ieder geval ster 1 worden behaald. Dat betekent dat er afspraken moeten zijn gemaakt over de veiligheid in het openbare gedeelte rondom winkelcentrum Palet. De andere twee sterren zijn niet verplicht voor certificering, maar zouden daar wel extra glans aan geven. Het gaat hierbij om de veiligheid van de aansluiting van het winkelcentrum op de omgeving en de veiligheid in de individuele winkels.

De partijen beperken zich in eerste instantie tot het aanvragen van de eerste ster. Hierbij worden zij begeleid door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, die de aanvraag verzorgt. Eind januari 2011 is de eerste stap naar het KVO gezet met een enquête onder de winkeliers in Palet. De intentieverklaring voor het aanvragen van het KVO wordt op maandag 14 maart om 10.30 uur ondertekend door vertegenwoordigers van alle deelnemende partijen.