Provincie Utrecht

Opening kunstwerk L40 in Kwintelooyen

Op diverse plekken in de provincie Utrecht liggen verhalen onzichtbaar in het landschap verborgen. Soms verraden bepaalde terreinvormen eeuwenoude historische locaties en vindplaatsen. Kwintelooyen in de gemeente Rhenen is zo'n locatie. Daar zijn de oudste vuurstenen werktuigen in de provincie gevonden. In opdracht van de provincie Utrecht en het Centrum Beeldende Kunst Utrecht heeft beeldend kunstenaar William Speakman een beeld ontworpen wat refereert aan deze bijzondere locatie.

Op vrijdag 11 maart is het beeld officieel geopend door gedeputeerde Anneke Raven van de provincie Utrecht. `William Speakman laat met dit beeld zien hoe een historisch interessante locatie als inspiratiebron kan dienen. Recreanten worden nu spelenderwijs meegenomen in het verhaal van onze cultuurhistorie. Het is niet alleen een kunstwerk, maar ook een gebruiksvoorwerp'.

Het beeld aan de vijver memoreert niet alleen de geschiedenis van Kwintelooyen, maar is tegelijk een hedendaagse verblijfplek met de futuristische uitstraling van een ruimteschip. Speakman heeft een vuurstenen werktuig uit de ijstijd als basis gebruikt. Met behulp van moderne lasertechniek is de 200.000 jaar oude vuistbijl gescand en vervolgens uitgefreesd. Deze manshoge replica is teruggeplaatst in het gebied om de verbeelding van de bezoekers te prikkelen.

Voor persinformatie: kato.marijs@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 70 Voor algemene informatie: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11