Politie Rotterdam Rijnmond

Korpschef Paauw:discussie veiligheid versus privacy

Datum publicatie: 14-03-2011 13:21

Korpschef Frank Paauw van de politie Rotterdam-Rijnmond wilde in een eerder interview de discussie op gang brengen over de grenzen van het toelaatbare als het gaat om DNA-afgifte in het kader van de pakkans van criminelen.

Een verruiming van de mogelijkheden tot DNA-afgifte, in ieder geval de discussie hierover, is hetgeen de korpschef wil bereiken. Met daarin natuurlijk oog voor de gevolgen voor de privacy.

Het resultaat moet een doelmatiger en effectievere politie en justitie zijn."Moordzaken van vijftien jaar oud, worden nu vooral dán opgelost als de dader toch weer de fout in is gegaan en gepakt wordt. Doet hij dat niet, dan is de kans dat hij gepakt wordt zeer klein".

De korpschef is zich er terdege van bewust dat DNA in een opsporingsonderzoek niet op zichzelf staat en dat er altijd aanvullend bewijs nodig is. De verruiming van de mogelijkheden als het gaat om afname van DNA kan echter een wezenlijke bijdrage leveren om de pakkans van ernstige criminelen te vergroten.

"Nu wordt de politie nog geconfronteerd met een bureaucratische en arbeidsintensieve wijze van afname van DNA bij verdachten van ernstige misdrijven. Bovendien zit er ruime tijd tussen de veroordeling en het moment van DNA-afname".

Volgens Paauw heeft de politie in een bredere context behoefte aan verruiming van de mogelijkheden als het gaat om het opsporen en pakken van criminelen. "Het gaat niet alleen om DNA-afgifte, ook een verruiming van de mogelijkheden met ANPR is daar een voorbeeld van. Veiligheid heeft een prijs en die zal voor een gedeelte ten koste gaan van de privacy."