Vrije Universiteit Amsterdam

Viva Las Vega's Festival


* Startdatum: 14-03-2011


* Tijd: 14.00-22.00 uur


* Locatie: VU


* Titel: Viva Las Vega's Festival


* Onderdeel: Vrije Universiteit Amsterdam


* Wetenschapsgebied: Overig


* Evenementtype: Overig

Maandag 14 maart vindt het Viva Las Vega's Festival plaats in het hoofdgebouw van de VU. Op deze themadag rond Duurzame Voeding kunnen deelnemers gratis meedoen aan(kook)workshops, filmvoorstellingen en lezingen bijwonen, hapjes proeven op de foodmarkt en mee discussieren in het To (M)eat or not to Eat debat.

Of het nu uit oogpunt van milieu, dierenwelzijn, wereldvoedselvoorziening of (volks)gezondheid is, de roep om vermindering van de vleesconsumptie klinkt steeds luider. Ongeveer vijf procent van de Nederlanders noemt zichzelf vegetariër of veganist en laat daarmee al het vlees of zelfs alle dierlijke voeding staan. Daarnaast is er een groep die volgens het Landbouw Economisch Instituut ´ettelijke miljoenen´ omvat, die zichzelf ´vleesverlater´noemt. Zij leveren hun bijdrage door één of meer dagen per week bewust geen vlees te eten.

Het ontbreekt de vleesverlaters nooit aan goede wil. Wel hebben ze soms behoefte aan informatie over hoe een lekkere, gezonde maaltijd te bereiden zonder vlees. Of hoe om te gaan met lastige reacties tijdens familiediners. Het Viva Las Vega's festival helpt de vleesverlater daarom van zijn verlatingsangst af te komen.

De hal van de VU wordt op 14 maart omgetoverd in een plantaardig en diervriendelijk casino. Op de
informatiemarkt kan men proeven van verschillende vleesvervangers, te rade gaan bij een diëtist, of kennis maken met één van de vele maatschappelijke organisaties. In de zaaltjes daarachter worden kookworkshops gegeven, zoals ´Fingerlicking food´, ´Veggie for dummies´ en ´Groene moslims´. In de grote zaal vindt de hele namiddag een programma plaats met lezingen van o.a. psychologe Roos Vonk en visserijkenner Dos Winkel, een vertoning van de inmiddels legendarische film Meat The Truth, afgesloten door een groot paneldebat 'To (M)eat or not to eat'.

Wie aan het eind van de dag de smaak van minder vlees te pakken heeft gekregen, kan zich inschrijven voor de Veggie Challenge. Deelnemers krijgen een wekelijkse nieuwsbrief en kunnen veggie-punten sparen waarmee mooie prijzen te winnen zijn.

Meer informatie op www.viva-las-vegas.nl
Inschrijven voor de workshops is aangeraden, want vol=vol!

Roos Vonk naar de VU
Op maandag 14 maart komt Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie in Nijmegen, naar de VU in Amsterdam. Roos Vonk is onder meer bekend van haar televisie-optredens en haar columns in Psychologie Magazine en Intermediair.

Roos Vonk zal ter ere van het Viva Las Vega's festival om 14.00 uur een lezing geven over de psychologie van het vleeseten. Ze schreef hierover eerder twee spraakmakende stukken in de Volkskrant en nam het initiatief tot het manifest 'Duurzame Veeteelt', een pleidooi tegen de veeindustrie dat door honderden hoogleraren en wetenschappers werd ondertekend.

Het ´Duurzame Veeteelt' manifest was gericht op de politiek. In deze lezing staat echter de consument centraal, en de vraag hoe het komt dat zelfs goed geïnformeerde en maatschappelijk betrokken mensen de huidige veeindustrie steunen met hun consumptiegedrag. Vonk verklaart dit o.a. op basis van de werking van instincten: mensen zijn dieren - met superieure mentale vermogens weliswaar, maar die gebruiken ze overwegend om recht te praten wat krom is.

Meer informatie is te vinden op www.viva-las-vegas.nl.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam