Gemeente Heerde



Persbericht

Datum: 8 maart3 februari 2011



Honderden kinderen in gemeente Heerde ruimen zwerfvuil op

Tussen 14 en 19 maart pakken de leerlingen van negen scholen het zwerfvuil aan in de gemeente Heerde. Ook vrijwilligers van buurtvereniging Hoornerveen en het Geldersch Landschap gaan op pad om troep te verzamelen.

In totaal worden in Heerde, Wapenveld en Veessen rond de vijfhonderd paar handen uit de mouwen gestoken. Deze grote zwerfafvalweek 'Natuurlijk Schoon' wordt voor de derde keer gehouden in het werkgebied van ROVA. Dit jaar gaan meer dan 12.000 scholieren en vrijwilligers van 250 scholen en verenigingen de straat op om zwerfafval op te ruimen.

Met de actie leveren ROVA en de aangesloten gemeenten een nadrukkelijke bijdrage aan een schone afvalvrije leefomgeving. Tijdens de zwerfafvalweek zijn er dagelijks activiteiten in de verschillende gemeenten. Behalve om Heerde gaat het om de gemeenten Aalten, Dalfsen, Hardenberg, Hattem, Olst-Wijhe, Ommen, Oost Gelre, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Twenterand, Urk, Winterswijk, Zwartewaterland en Zwolle.


Zwerfafval leeft

Dat het onderwerp zwerfafval leeft, blijkt uit het grote aantal aanmeldingen van buurt- en wijkverenigingen voor deze actie. Ook natuur- en milieuverenigingen en wildbeheereenheden dragen hun steentje bij.
Voorzien van opvallende hesjes, petjes en handschoenen en gewapend met knijpertjes en vuilniszakken, gaan de kinderen in de omgeving van de school of vereniging zwerfafval opruimen. Ze worden daarbij begeleid door leraren en ouders. Het ingezamelde zwerfafval wordt door ROVA opgehaald. Vorig jaar werd tijdens de zwerfvuilactie ruim 27.000 kilo afval ingezameld. Het streven is om dit jaar minder zwerfafval in te zamelen omdat er simpelweg niet meer te vinden is.


Over 'Natuurlijk Schoon'

Natuurlijk Schoon is een samenwerkingsproject op initiatief van ROVA. In samenwerking met gemeenten, natuur- en milieuorganisaties, scholen uit basis- en voortgezet onderwijs en verenigingen, worden bestaande en nieuwe zwerfafvalacties gecombineerd onder de naam 'Natuurlijk Schoon'. De actieweek start op de Landelijke Opschoondag op zaterdag 12 maart en wordt afgesloten op zaterdag 19 maart. Specifieke informatie over en de acties per gemeente staat op www.rova.nl/natuurlijkschoon.


Liever geen zwerfafval inzamelen

Minder, maar liever nog helemaal geen zwerfafval inzamelen omdat het er niet is. Dat is wat ROVA en haar gemeenten willen bereiken. Door de actie breed in te zetten en door op te trekken met maatschappelijke organisaties, wordt de strijd met zwerfafval aangegaan. Op deze wijze zijn ROVA en de aangesloten gemeenten op weg naar een schone en duurzame samenleving. ROVA verbindt de afvalzorg daarin verder aan thema's zoals het verduurzamen van de energievoorziening, het terugdringen van CO2 emissies en het beheren van de openbare ruimte.


Afval educatie

Alle deelnemende scholen ontvangen een lespakket van de Stichting Nederland Schoon over zwerfafval. Naast educatie en voorlichting over zwerfafval heeft ROVA ook een educatiebus in gebruik genomen, die helemaal is gericht op afval scheiden. Deze bijzondere bus rijdt in de week van Natuurlijk Schoon in de hele regio rond om bijzondere acties te ondersteunen (zie www.rova.nl/natuurlijkschoon).





Einde persbericht