'Bedrijfsleven en overheid samen verantwoordelijk voor zwerfafval'

Persbericht van Stichting Nederland Schoon

Minister Ivo Opstelten ziet samenwerking als oplossing schoner en veiliger Nederland

Den Haag, 14 maart 2011 - Burgers, bedrijfsleven en overheid moeten samenwerken om het zwerfafvalprobleem op te lossen. Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie maandagmiddag tijdens het Topcongres Talking Trash in de RAC Hallen te Den Haag. Stichting Nederland Schoon organiseerde dit congres om de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van zwerfafvalbestrijding te stimuleren.

Opstelten sprak over de visie van het kabinet op de zwerfafvalproblematiek. "Dit kabinet is er voor dat iedereen zijn eigen bijdrage levert aan een schone en daarmee veilige omgeving. Onderzoek wijst namelijk uit dat schone buurten minder criminaliteit aantrekken. Ik juich dus van harte toe dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, meedenkt en beslist over veiligheid en voorkomen van verloedering. De overheid heeft daarin niet alleen een stimulerende rol, maar treedt ook zeker op waar en wanneer dat nodig is. Niet tolereren wat misgaat is het beste preventiemiddel."

Paneldiscussie
Tijdens het congres vond ook een enerverende paneldiscussie plaats, waar prominenten uit politiek en bedrijfsleven met elkaar in discussie gingen over de zin en onzin van afvalbestrijding. Aan bod kwamen issues als de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven, betrokkenheid van burgers, rol van beheerders en hoe de overheid samenwerking tussen alle partijen moet stimuleren.

Het panel bestond uit Ivo Opstelten, Peter Swinkels, voormalig bestuursvoorzitter van Bavaria, Hajé de Jager, eigenaar van de gelijknamige wegrestaurantketen, Bruno Bruins, lid van de raad van bestuur van Connexxion en Jurgen van Krevel, vicepresident van Concorp BV (het bedrijf achter Autodrop). Oud-topsporter en motivatiecoach Hans van Breukelen leidde de discussie.

Stichting Nederland Schoon
Het Topcongres Talking Trash vond plaats tijdens de tiende Week van Nederland Schoon. Stichting Nederland Schoon zet zich al sinds 1991 in om de hinder van zwerfafval in Nederland te voorkomen en te bestrijden. De stichting neemt deel aan het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012. Dit is een gezamenlijk project van de gemeenten en het bedrijfsleven, te weten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW (ook namens MKB Nederland), Agentschap NL (voorheen SenterNovem) en Stichting Nederland Schoon. Het Focusprogramma moet er voor zorgen dat Nederland daadwerkelijk schoner wordt. Meer informatie over het Focusprogramma Zwerfafval vindt u op www.nederlandschoon.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.nederlandschoon.nl
Organisatie info:

Stichting Nederland Schoon

Voor nadere info rmatie kunt u contact opnemen met Kiki Borghstijn, Stichting Nederland Schoon, t el. 070-3042080 of e-mail kborghstijn@nederlandschoon.nl. Kijk voor meer informa tie ook op pers.nederlandschoon.nl.