Hoogheemraadschap Delfland

Scholieren ISH aan het werk in de duinen

De leerlingen van het jaar 9 van de International School of The Hague werken vanaf 15 maart aanstaande vijf dinsdagen in Kijkduin aan het opruimen van de kust en het aanplanten van nieuw helmgras.

Kustversterking Deze activiteiten maken onderdeel uit van een programma waarin het Hoogheemraadschap van Delfland samen met Milieueducatie van de gemeente Den Haag jongeren laat kennismaken met het waterbeheer in ons land.

Hoogheemraad Adri Bom-Lemstra van Delfland verzorgt op dinsdag 8 maart de aftrap met een algemene introductie op waterbeheer in Nederland: "Delfland vindt het belangrijk om jongeren te vertellen dat leven onder het niveau van de zeespiegel - zoals wij dat in Nederland doen - niet vanzelfsprekend is. Dat er dag in dag uit mensen bezig zijn om de dijken sterk, de voeten droog en het water schoon te houden.

Door de verandering van het klimaat, nemen de uitdagingen op dat gebied alleen maar toe. De watersector heeft in de nabije toekomst dan ook veel goed opgeleide mensen nodig. In Nederland, maar ook daar buiten."

Directeur Peter Kotrc van de ISH: "Onze leerlingen komen van over de hele wereld. Er zitten hier maar liefst 86 nationaliteiten. Er zijn denk ik niet veel kinderen die weten hoe het waterbeheer in Nederland werkt. Maar zij zien natuurlijk wel de waterproblemen elders in de wereld, een aantal van hen ook in hun land van herkomst. Ik hoop dat zij geïnspireerd raken door wat ze horen en zien en dat zij de kennis die zij nu opdoen meenemen."

Tijdens de werkzaamheden, wordt de leerlingen door de medewerkers van Delfland verteld over het nut van de duinen en de flora en de fauna. Milieueducatie gemeente Den Haag begeleidt op het strand activiteiten waarbij de leerlingen opruimen en tegelijkertijd van alles aan de weet komen over verschillende soorten strandaanspoelsel. Hun vondsten noteren ze en zetten ze via internet in een landelijke database. Stichting de Noordzee gebruikt deze gegevens onder meer om aan te dringen op een goede afvalinzameling voor schepen.