Uit enquête blijkt dat nederlanders 'bezorgd zijn over gevaarlijke aanstekers'

Persbericht van PR Newswire

CLICHY, France, March 15, 2011 /PRNewswire/ -- BIC, de grootste fabrikant van kantoormateriaal, aanstekers en scheermesjes, heeft vandaag samen met het onafhankelijke onderzoeksbureau APCO Insight een enquête gepubliceerd. Daaruit blijkt dat 88 procent van de Nederlanders bezorgd zijn over het feit dat zakaanstekers die mensen kunnen doden of verminken vrij te koop zijn in hun land, ondanks een Europees verkoopverbod.
Ga om het multimediapersbericht te zien naar:
http://multivu.prnewswire.com/mnr/prne/bic/48884/ Vierennegentig procent van alle Nederlanders vinden het belangrijk dat alle producten die in de EU worden ingevoerd en verkocht voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Dit ondanks het feit dat 30 procent van de ingevoerde aanstekers de EU binnenkomt langs de Rotterdamse haven. Volgens cijfers van de Europese Commissie worden in Europa elk jaar 40 mensen gedood en 1900 verwond bij ongevallen met aanstekers. Vaak gaat het om kinderen. Ondanks een urgentiebesluit van de Europese Commissie dat de van niet conforme aanstekers verbiedt, voldoen bijna 75 procent van de aanstekers die door PROSAFE werden getest niet aan de veiligheidsnormen. In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om ingevoerde aanstekers.
Achtenvijftig procent van de Nederlandse ondervraagden die een ongeval met een aansteker hebben meegemaakt, getuigden dat de aansteker was uiteengespat of ontploft toen hij op de grond viel, wat in sommige gevallen een vuurbal van een meter breed kan veroorzaken.. Stephen Russell, secretaris-generaal van ANEC, de stem van de Europese consument op het vlak van standaardisering: "Potentieel gevaarlijke aanstekers komen nog altijd bij de consument terecht. ANEC vraagt om een Europese structuur die een betere coördinatie van alle marktcontroles in de lidstaten van de EU mogelijk maakt. Tot die structuur er is, vragen we de retail- en distributiesector om waakzaam te blijven en de producten die ze verkopen te testen." De enquête leverde ook enkele grote verrassingen op. Meer dan de helft van de Nederlandse ondervraagden denkt dat tot 50 procent van alle ingevoerde goederen in Europa worden gecontroleerd in de invoerhaven. Maar in werkelijkheid blijkt dat erg optimistisch, volgens de autoriteiten worden minder dan 1 procent van non-foodgoederen gecontroleerd.
De resultaten van deze enquête worden bekend net nu de Europese Commissie overeenkomstig de EU procedures, de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in Nederland tien weken heeft gegeven om haar standpunt over de controle van aanstekers die via de Rotterdamse haven worden ingevoerd toe te lichten. Een klacht van BIC lag aan de basis van deze beslissing.
Francois Clement-Grandcourt, Deputy General Manager van de aanstekerafdeling van BIC: "In Noord-Amerika daalde het aantal letsels bij kinderen met 60 procent zodra de wetgeving naar behoren werd toegepast. Het is daarom onze morele plicht om gevaarlijke aanstekers uit de markt te weren."

BIC Group

CONTACT: Contactpersonen: François Clement-Grandcourt, Deputy GeneralManager, aanstekerafdeling, BIC - LIGHTER CATEGORY 14, rue Jeanned'Asnières - 92110 Clichy, Frankrijk, Tel: +33-1-45-19-55-93,francois.clement-grandcourt@bicworld.com. Phil Riggins, DirecteurAPCOInsight, 90 Long Acre, Londen. WC2E 9RA, Tel: +44(0)207-526-3638(rechtstreeks), Tel: +44(0)7733-318-204 (gsm), priggins@apcoworldwide.com