Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa verheugd over onafhankelijke veiling voor gasopslagdiensten

15-03-2011

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft verheugd gereageerd op het initiatief van GasTerra om gasopslagdiensten door een veiling op de markt te brengen. Deze veiling wordt georganiseerd door APX-ENDEX. Afgelopen januari maakte de NMa afspraken met GasTerra om de concurrentie op de gasmarkt te verbeteren. Jaap de Keijzer, bestuurslid van de NMa: Het is goed dat GasTerra zo voortvarend aan de slag is gegaan met de afspraken. Het geeft ons vertrouwen dat APX-ENDEX onafhankelijk van GasTerra de veiling gaat organiseren.

GasTerra, de grootste aanbieder van gas in Nederland, komt tot de maatregelen om de concurrentie voor gasopslagdiensten te vergroten na indringende gesprekken met de NMa. De Keijzer: De NMa constateert al jaren dat de concurrentie op de gasmarkt beter kan. Meer handel in gas leidt in de regel tot een betere marktprijs en dat werkt weer door naar de gasprijs die de consument betaalt.

De NMa hecht eraan om zo spoedig mogelijk veranderingen op de gasmarkt te bewerkstelligen. Het nieuwe marktmodel op de gasmarkt treedt op 1 april 2011 in werking. Dat model is gebaat bij de introductie van nieuwe producten en diensten die handel in gas stimuleren.