Gasunie

Persbericht
GasTerra introduceert nieuw product: "Storage Service" Persbericht | 14-3-2011

Groningen, 14 maart 2011- In januari van dit jaar kondigde GasTerra aan zijn pakket producten en diensten in de loop van dit jaar uit te breiden. Eén van de aangekondigde producten biedt marktpartijen de mogelijkheid in totaal 1,95 miljard kubieke meter door GasTerra beschikbaar gestelde opslagruimte voor aardgas te contracteren. Inmiddels is het moment daar. De gas- en elektriciteitsbeurs APX-ENDEX zal als onafhankelijke partij deze 'storage service' namens GasTerra aan de markt aanbieden.

Productkenmerken
Het product wordt verkocht in de vorm van zogeheten "Standard Bundled Units" of SBU's, waarmee marktpartijen gas kunnen injecteren in of onttrekken aan een virtuele opslag. Eén SBU bevat een volume van 1440 kWh (= circa 150 m3 gas) met een productiecapaciteit oplopend van 0,6 naar 1,0 kWh/h (maximum vanaf 864 kWh volume). De injectiecapaciteit van één SBU is 0,3333 kWh/h. De beschikbare opslagruimte van 1,95 miljard kubieke meter aardgas staat dus gelijk aan ruim 13 miljoen SBU's. De leveringsplaats is de Nederlandse handelsplaats TTF; de injectie van het gas kan op 1 april 2011 van start gaan. De contractperiode eindigt op 31 maart 2012.

Veilingen in maart en april
Alle marktpartijen die geïnteresseerd zijn in de storage service kunnen deelnemen aan een tweetal veilingen. De eerste veiling vindt plaats op 28 maart en de tweede veiling eind april 2011. In de eerste veiling wordt de helft van het totale aantal SBU's geveild. In de veiling van eind april volgt de tweede helft, aangevuld met eventueel niet verkochte SBU's uit de eerste veiling.

Rol APX-ENDEX
APX-ENDEX zal de veilingen organiseren, de contracten met geïnteresseerde marktpartijen afsluiten en de operationele afhandeling van contracten verzorgen. Om APX-ENDEX rol als onafhankelijke speler te bevestigen, heeft de NMA het veilingsmechanisme en de onderliggende contracten beoordeeld. De veilingen worden uitgevoerd onder toezicht van een notaris. Het persbericht van de NMa over de lancering van GasTerra's nieuwe storage service staat op: www.nmanet.nl, het persbericht van APX-ENDEX over dit onderwerp en meer details over het veilingmechanisme op: www.apxendex.com.