Gemeentebestuurders willen minder bemoeizucht van provincies

Persbericht van VNG

Het kabinetsvoornemen om het aantal bestuurders te verminderen is een goed idee. Dat zegt 60% van de deelnemers van de ledenpeiling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Andere onderwerpen waar zij zich over uitspraken waren de Modernisering van de monumentenzorg en de programma's van de Gedeputeerde Staten. Daaruit bleek dat de deelnemers minder provinciale bemoeienis willen bij de uitvoering van gemeentelijke taken.

60% van de ondervraagden vind het een goed idee van het kabinet om het aantal bestuurders te verminderen. De overheidslagen die volgens de ondervraagden het meest in moeten krimpen, zijn de provincie (60%) en de waterschappen (23%). Gemeenteambtenaren zijn hierin het duidelijkst, volgens 68% van de ondervraagde ambtenaren kan het meest op de provincie bezuinigd worden. Burgemeesters zien liever een meer evenwichtige verdeling. 44% vindt dat de provincie het meest moet bezuinigen, gevolgd door de waterschappen (23%), gemeentebesturen (18%) en de Staten Generaal (15%).

Grafiek 1: Welke overheidslaag dient volgens u het meest in te krimpen? (aantal respondenten = 253)

9% van de ondervraagden vindt dat de vermindering tot stand moet komen door het hanteren van de kaasschaafmethode. Een overgrote meerderheid (81%) is voorstander van een gedifferentieerde aanpak. Volgens hen werken sommige bestuursorganen efficiënter dan andere en kan er bij omvangrijke bestuursorganen meer worden gekort dan bij kleine. Opvallend is dat ook deelnemers van grote gemeenten die mening zijn toegedaan.

Modernisering monumentenzorg
De deelnemers spraken zich ook uit over de modernisering van de monumentenzorg. 59% van alle ondervraagden is voor een verplicht vooroverleg tussen burger en gemeente (zogenaamd servicemoment) bij het onderhoud van een monument. Daarin zou volgens 76% de burger geadviseerd kunnen worden over een betere en soms goedkopere uitvoering van het onderhoud.

Collegeprogramma's Gedeputeerde Staten
Tot slot hebben de deelnemers aangegeven wat er in de collegeprogramma's van de nieuwe Gedeputeerde Staten zou moeten komen te staan. Een groot deel van de deelnemers noemt punten die liggen op het gebied van taken/toezicht/regeldruk (30%) als belangrijkste onderwerp: minder provinciale bemoeizucht, deregulering van taken en vermindering van regeldruk. Verder is er een nadrukkelijke wens om te komen tot een duidelijk taakverdeling tussen overheden, waarbij de provincies zich tot kerntaken moeten beperken.

Ook ruimtelijke ordening/natuur/woningbouw is een belangrijk item (13%) evenals decentralisering en herindeling (10%). Deelnemers vinden gemeentelijke autonomie van groot belang. Over wel of niet herindelen zich de meningen verdeeld. Van de respondenten die dit thema noemen is een ruime meerderheid tegen (opgelegde) herindeling. Bij decentralisatie zijn eigen beleidsruimte en, waar het gaat om overdracht van taken, het meeleveren van voldoende financiële middelen een vanzelfsprekendheid.

Aantal deelnemers
Aan deze peiling van de VNG deden 426 deelnemers mee. Qua gemeentegrootte waren zowel grote als kleine als middelgrote gemeenten vertegenwoordigd.

Grafiek 2: Wat is uw functie?

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*
*

Links:
http://www.vng.nl



Razende Robot Reporter