Universiteit Leiden

Het vuur kwam later naar Europa dan gedacht

Neanderthaler vuursteen met lijm gemaakt van berkenbast, meer dan 200.000 jaar geleden. Gevonden in Italië. Foto: P. P. A. Mazza.

Neanderthaler vuursteen met lijm gemaakt van berkenbast, meer dan 200.000 jaar geleden. Gevonden in Italië. Foto: P. P. A. Mazza.

Vroege mensachtigen woonden waarschijnlijk al honderdduizenden jaren in Europa voordat ze gebruik gingen maken van vuur om de winterkou te verdrijven, te koken of om werktuigen te maken. Pas uit de periode tussen 300.000 en 400.000 jaar geleden dateren de eerste vondsten die wijzen op het vakkundig beheersen van vuur.

Dit concluderen de Leidse archeoloog Wil Roebroeks en zijn Amerikaanse collega Paola Villa in een artikel dat 15 maart verschijnt op de website van de Proceedings of the National Academies of Sciences (PNAS).

Koude winters zonder vuur

Hiermee ontkrachten ze de gangbare hypothese dat kolonisatie van Europa, met zijn koude winters, alleen mogelijk kan zijn geweest met behulp van de beheersing van vuur. Toch is het honderdduizenden jaren gelukt om koude Europese winters te overleven zonder vuur, zo blijkt nu.

Afrika: natuurlijk vuur

Sommige onderzoekers zoals de Harvard primatoloog Richard Wrangham, menen dat mensachtigen al meer dan anderhalf miljoen jaar geleden vuur gebruikten, o.a. om te koken. Dat zou betekenen: een hoogwaardiger dieet, een groter brein en meer sociale contacten. Kortom: evolutionair voordeel. Voor Europa, sinds ca een miljoen jaar geleden bevolkt, gaat dat dus niet op. Voor Azië lijkt hetzelfde te gelden. Wat Afrika betreft lijken deze onderzoekers echter gelijk te hebben. Dat wil zeggen: zolang ze niet méér beweren dan dat er talrijke natuurlijke ontbrandingen zijn geweest in deze warme streken. Maar niets wijst op menselijke productie en gebruik van vuur, aldus Roebroeks.

Neanderthalers konden het wel

Een andere opvallende conclusie van Roebroeks en Villa is dat Neanderthalers, die vanaf 500.000/400.000 jaar tot 35.000 geleden Europa bevolkten buitengewoon ingenieus gebruik wisten te maken van vuur. Dit gaat weer in tegen een andere gangbare stelling, namelijk dat Neanderthalers daar te primitief voor waren; pas de moderne mens, die rond 50.000 jaar geleden uit Afrika naar Europa kwam, zou daartoe in staat zijn geweest.

Roebroeks, zelf Neanderthalerkenner: âHeel ingenieus was hun gebruik van vuur om uit berkenbast een soort lijm te maken. Die lijm gebruikten ze meer dan 200.000 jaar geleden al om stenen gereedschappen in houten heften vast te zetten. De lijm is gevonden op vuurstenen.â

De archeologen hebben al het beschikbare archeologische bewijsmateriaal op een rij gezet en een database gemaakt van 141 mogelijke vuurplaatsen in Europa van 1,2 miljoen tot 35.000 jaar geleden.

âOn the earliest evidence for habitual use of fire in Europeâ Wil Roebroeks & Paola Villa Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) 15 maart 2011.