Nieuwe radio portal RadioShaker.com in zee met Buma/Stemra

Persbericht van RadioShaker.com

Regeling voor nieuwe openbaarmaking radio streams

Leiden 15 maart 2011 Internet radio portal RadioShaker.com heeft in februari met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra een overeenkomst gesloten voor auteursrechten. Daarmee is RadioShaker.com een van de eerste aanbieders van streaming radio die een verzoek voor auteursrechtelijke toestemming heeft ingediend. Voor de portal is het vooral belangrijk dat de zaken goed geregeld zijn waardoor verrassingen achteraf zijn uitgesloten.

Verschillende openbaarmakingen
Radiozenders betalen voor het gebruik van muziek die zij vastleggen en openbaar maken. Daarnaast zijn er ook externe websites die de bestaande streams van de radiozenders openbaar maken. Deze zogenaamde radio portals stellen die streams en daarmee de muziek zelf opnieuw ter beschikking en hebben hiervoor een licentie met Buma/Stemra nodig. Buma/Stemra heeft voor radioportals een speciaal tarief voor deze ter beschikking stelling.

Duidelijke kosten
Welke tarieven worden ervoor berekend? Axel Lucassen, managing director van RadioShaker.com: 'Op internet circuleerden de wildste verhalen over monsterlijke betalingen voor auteursrechten. Buma/Stemra heeft echter een duidelijk verhaal. In 2010 maakten ze de nieuwe tarieven bekend voor radio portals en die zijn beslist redelijk. Wij staan jaarlijks 10% van onze omzet af aan Buma en hebben daardoor geen omkijken meer naar onverhoopte auteursrechtelijke claims van componisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen die door Buma/Stemra worden vertegenwoordigd. Met die 10% kunnen wij leven.' Frank Helmink van Buma/Stemra: 'Wij zijn blij met het initiatief van Radioshaker.com om ons actief te benaderen voor een overeenkomst. De inspanningen van Buma/Stemra richten zich ondermeer op het bevorderen van het gebruik van legale muziek en wij zien in deze samenwerking een belangrijke bijdrage daaraan. We hopen dat het initiatief van RadioShaker.com in de toekomst ook andere radio portals motiveert om hieraan proactief mee te werken'.

Verantwoorde omgang
Lucassen: 'Los van de verplichting zien wij het ook als een ethische verantwoordelijkheid. Wij verdienen aan de muziek die wij aanbieden, het zou vreemd zijn als de auteurs van die muziekwerken daar niet wat aan overhouden. We willen dan ook betalen voor verantwoorde omgang met muziek. Daarnaast was het voor ons een absolute must om vooraf alles geregeld te hebben. Zodat we geen verrassingen achteraf krijgen.

Over RadioShaker
RadioShaker.com is een dynamische online radio portal en ging na een korte pilotfase officieel op 14 februari 2011 online. De portal biedt streaming radio in diverse genres en landen. Met een klik op de shaker ontstaat een nieuwe selectie van radiozenders op de home page waardoor bezoekers snel een gevarieerd, steeds weer verrassend aanbod krijgen. Meer op http://www.radioshaker.com.

Over Buma/Stemra
Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs in Nederland en vertegenwoordigt de belangen van haar leden wereldwijd. Muziekauteurs die de exploitatie van hun muziekauteursrecht aan Buma/Stemra overdragen, kunnen rekenen op een maximale uitkering van rechtengelden, hoge kwaliteit dienstverlening en uitgebreide informatievoorziening over de laatste ontwikkelingen in de muziekwereld en het auteursrecht. Wij bieden onze leden snelle en efficiënte service en besteden veel aandacht aan innovatie. Buma/Stemra behoort tot de Europese auteursrechtenorganisaties met de laagste kosten. Naast onze kernactiviteiten stimuleert Buma/Stemra Nederlands talent en promoot Buma/Stemra Nederlandse muziek ook als internationaal product door het financieren van de muziekevenementen door Buma Cultuur.

*

Links:
http://www.radioshaker.com

Noot voor redacties


RadioShaker.com

Noot aan de reda ctie,

Razende Robot Reporter