Gemeente Cromstrijen


GGD Zuid-Holland Zuid vaccineert 9- en 12-jarigen

(15-03-2011)

Op 14 maart start de jaarlijkse groepsvaccinatie in de regio Zuid-Holland Zuid. De GGD Zuid-Holland Zuid (ZHZ) hanteert een nieuwe werkwijze rond vaccineren. Dit betekent dat in maart, april en september op acht centrale locaties in de regio massavaccinaties voor negen en twaalfjarigen worden aangeboden. In totaal worden ongeveer 9000 kinderen opgeroepen voor vaccinatie.

Vanwege de uitbreiding met de HPV- vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma heeft de GGD ZHZ haar werkwijze aangepast en leeftijdsgroepen gecombineerd. De negenjarigen krijgen een vaccinatie tegen Difterie, Tetanus, Polio, Bof, Mazelen en Rode hond, de zogenaamde DTP- en BMR-vaccinatie. Twaalfjarige meisjes krijgen hun eerste en tweede HPV vaccinatie, dit is de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. In september volgt de derde vaccinatie.

DTP/ BMR- vaccinatie
Een vaccinatie tegen DTP en BMR vermindert de kans op een aantal besmettelijke ziekten die vervelende complicaties kunnen geven. In principe mogen alle kinderen gevaccineerd worden, behalve als een kind te weinig weerstand heeft door bijvoorbeeld leukemie, na een niertransplantatie of bij behandeling met celremmende middelen of bijnierschorshormonen. In dat geval moeten ouders even overleggen met de kinderarts.