FNV KIEM

Europees ingrijpen in loonbeleid is onacceptabel

dinsdag 15 maart 2011

De eurocrisis vraagt om een Europees antwoord. De vraag is echter welk antwoord. Vandaag vergaderen regeringsleiders op de Europese top in Brussel over voorstellen omtrent het `concurrentiepakt' en het economisch bestuur. Daarmee kan Europa in sommige gevallen bevoegdheid krijgen over pensioenen, belastingen en lonen. Agnes Jongerius schrijft daarover vandaag in NRC Handelsblad dit opiniestuk.

Het geknoei van bepaalde overheden met het nationale huishoudboekje, zoals in bijvoorbeeld Griekenland, moet voorkomen worden. Maar het ingrijpen in pensioenen, de sociale zekerheid en de loonontwikkeling is onacceptabel. De rekening van de eurocrisis moet niet op deze manier bij de werknemers worden gelegd.

Het zou zo'n vaart niet lopen
In november heeft de FNV de Tweede Kamer en de minister van Financiën hierover al geïnformeerd, maar toen werden onze zorgen over met name het loonbeleid afgedaan als koudwatervrees. Voor Nederland zou `het zo'n vaart immers toch niet lopen'. Dit is niet alleen naïef, het getuigt eveneens van weinig Europese solidariteit.

Internationale verdragen
Het principiële uitgangspunt is: sociale partners gaan over het loon- en arbeidsvoorwaardenbeleid in een land. Dit is een groot goed en vastgelegd in het Europese Verdrag en in andere internationale verdragen. De voorstellen over het monitoren van de loonkosten per eenheid product, het ontkoppelen van de lonen van de inflatie en het opleggen van loonmatiging in de publieke sector zijn echter nog springlevend in Europa.

`Hands off'
De Europese vakbonden worden zo met de rug tegen de muur gezet. Ik heb al eens gesteld dat Rutte zich niet met het loonbeleid dient te bemoeien, ik zeg tegen Van Rompuy, Barosso, Sarkozy en Merkel hetzelfde: `hands off'.

De Tweede Kamer heeft het kabinet ondertussen opgedragen zich krachtig in te zetten om nationale zeggenschap te behouden over pensioenen, belastingen en lonen. Wat ons betreft gaat het daarbij over de directe en indirecte loonkosten.

Dat betekent dat niet alleen het salaris buiten de reikwijdte van de EU moet blijven, maar ook sociale premies en belastingen op arbeid. De EU dient dus geen bevoegdheden te krijgen om lidstaten uiteindelijk te sanctioneren op hun loonkostenontwikkeling met de aanbeveling te snijden in sociale premies.

Europese samenwerking op een sociale manier
En nee, de FNV is niet eurospectisch en is voor meer Europese samenwerking om een volgende economische crisis te voorkomen en om sterker uit deze crisis te komen. Maar dat kan ook op een sociale manier waarbij lidstaten elkaar ondersteunen, leren van elkaar en op die manier concurreren met de rest van de wereld in plaats van met elkaar.

Uitwassen financiële sector beperken
Europees samenwerken is nodig om bijvoorbeeld de uitwassen van de financiële sector daadwerkelijk te beperken, om een belasting op financiële transacties te creëren en een gezamenlijke bodem te leggen bij de vennootschapsbelasting. Op die manier voorkomen we concurrentie tussen lidstaten naar de bodem van de schatkist.

Lagere vennootschapsbelasting ten koste van werknemers Helaas lijkt dit kabinet zich juist tegen deze gewenste vormen van samenwerken te verzetten. Werkgevers komt het goed uit als landen elkaar beconcurreren om bedrijven binnen te halen door ze lagere vennootschapsbelasting te laten betalen. Het gevolg hiervan is wel dat de kosten van bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg in toenemende mate door werknemers zullen moeten worden opgebracht.

Niet concurreren op loonkosten
Ook om de concurrentiekracht van de Europese Unie te verbeteren kunnen de Europese leiders beter inzetten op andere onderwerpen dan op loonkosten. Europa kan de concurrentie van China en India op basis van loonkosten niet winnen. Het gaat om slimmer en innovatiever produceren.

Arbeidsproductiviteit en arbeidsparticipatie stimuleren In plaats van in te zetten op lonen moet de Europese Unie de arbeidsproductiviteit en arbeidsparticipatie stimuleren, investeren in (sociale) innovatie, een sterk industrie- en dienstenbeleid ontwikkelen en scholing en onderwijs voor iedereen bevorderen, ook voor bijvoorbeeld flexwerkers. Enkel en alleen op die manier zal Europa de mondiale concurrentiestrijd gaan winnen en behoudt de Europese Unie haar sociale karakter.

Agnes Jongerius, voorzitter vakcentrale FNV