Stichting Bouw Research



10 maart 2011

Rotterdam ontvangt Richtlijn Vegetatiedaken bestaande bouw

Het eerste exemplaar van de `Richtlijn Vegetatiedaken voor bestaande bouw is woensdag 2 maart overhandigd aan de wethouder voor duurzaamheid van Rotterdam, Alexandra van Huffelen. De wethouder kreeg de richtlijn uit handen van Hans van Cooten (Voorzitter VHG-vakgroep Dak- en Gevelbegroeners) en André van den Engel (adjunct-directeur Vereniging Dakbedekkingsbranche Nederland VEBIDAK), tijdens de Visiebijeenkomst Vegetatiedaken.

Om een bijdrage te leveren aan de realisatie van gewenste vegetatiedaken en het beperken van de transactiekosten, heeft kennisplatform SBR het initiatief genomen om deze richtlijn uit te brengen.

Deze richtlijn laat van a tot z zien hoe je een vegetatiedak realiseert op een bestaand gebouw. Hij gaat onder andere in op de voordelen van vegetatie op een dak, het ontwerp, de constructieve eisen, bouwfysische vragen, veiligheidsaspecten en de aandachtspunten. De overwegingen die aan bod komen bij het ontwerp zijn met behulp van een stroomschema weergegeven. Eén hoofdstuk is specifiek gewijd aan het aanvragen van vergunningen. Uitgangspunt zijn vegetatiedaken op bestaande gebouwen, maar veel van de aanbevelingen zijn uiteraard ook te gebruiken bij nieuwbouw.

Waarom deze uitgave?

In eerste instantie lijkt aanleggen van een vegetatiedak op een bestaand gebouw een eenvoudige opgave. Gewoon een "matje bestellen, uitrollen en klaar is Kees". Als er een echt project aangepakt wordt blijkt dit niet zo eenvoudig en zijn er veel vragen en onzekerheden.

Het programma van de in Rotterdam door SBR georganiseerde Visiebijeenkomst omvatte vijf presentaties. Hierbij lichtte Daniël Goedbloed (Watermanagement Gemeentewerken Rotterdam) het groene dakenprogramma van de gemeente Rotterdam toe, Nico Hendriks (BDA Dakadvies) ging nader in op het ontwerp en de realisatie van vegetatiedaken op bestaande gebouwen, Oscar Kunst (Royal Haskoning) belichtte de waterberging op vegetatiedaken en Andy van den Dobbelsteen (TU Delft Bouwkunde) beantwoordde de vraag waarom het toepassen van vegetatiedaken wenselijk is.

`Groene daken verdienen meer groei'

Tenslotte hield Christoph Maria Ravesloot (Lector innovatie bouwproces en techniek, Hogeschool Rotterdam) `college' over waarom en hoe het vergroenen van daken beter en sneller te organiseren. Ravesloot: "Onze manier van organiseren moet beter. `t Moet sneller, `t moet meer. Groene daken in Nederland verdienen meer en snellere groei."

Alle gehouden presentaties zijn beschikbaar via de website van SBR De richtlijn is ontwikkeld in overleg met Gemeentewerken Rotterdam, Vebidak en VHG. Projectcoördinator en uitgever is SBR, kennisplatform voor de bouw. De richtlijn kan via de website van SBR worden besteld.

Richtlijn Vegetatiedaken bestaande bouw

Deze richtlijn laat u van a tot z zien hoe u een vegetatiedak realiseert op een bestaand gebouw. Hij gaat onder andere in op de voordelen van vegetatie op een dak, het ontwerp, de constructieve eisen, bouwfysische vragen, veiligheidsaspecten en de nadelen.