Ministerie van Defensie

Marinefregat begeleidt Nederlandse sleepboten

15 maart 2011, 11.12 uur

Hr. Ms. De Ruyter heeft vorige week 2 Nederlandse sleepboten, varend onder Maltese vlag, op een deel van hun reis begeleid. Dat gebeurde nadat de schepen, 830 mijl voor de kust van Somalië, een aanval van piraten hadden afgeslagen.

Het luchtverdedigings- en commandofregat ontving donderdag 10 maart een melding dat de RT Leader en de RT Champion waren aangevallen door 2 skiffs. Aan boord van elk schip bevonden zich 3 Indonesische en 3 Nederlandse bemanningsleden. Hr. Ms. De Ruyter, die zich op 400 mijl afstand bevond, stoomde op naar de opgegeven locatie.

Veilig

Hoewel 2 uur later werd gemeld dat beide boten veilig waren, vervolgde het marinefregat toch zijn ingezette koers. Hr. Ms. De Ruyter ontmoette beide sleepboten afgelopen vrijdag, waarna ze hen gedurende de avond en nacht begeleidde op hun weg naar de haven van Suez. Op verzoek van de reder is gewacht met berichtgeving totdat haar schepen zich echt in veilige wateren bevonden. RT Leader en RT Champion varen momenteel in de Rode Zee.

Ocean Shield

Hr. Ms. De Ruyter is nog tot eind maart actief voor de antipiraterij-missie Ocean Shield. Het schip, met een 220-koppige bemanning, een special forces team van het Korps Mariniers en een helikopter, fungeert in het gebied naast piratenjager eveneens als vlaggenschip voor de NAVO. Aan boord bevindt zich dan ook meen internationale NAVO-staf, onder leiding van de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans. Hr. Ms. Tromp neemt eind van de maand de taken van de De Ruyter over.