CDA


Knops: Integriteitsschendingen smet op defensieorganisatie dinsdag 15 maart 2011

Afgelopen week vergaderde de Tweede Kamer over de nieuwe onthullingen over wangedrag bij de materieelorganisatie van Defensie (DMO). Tijdens dit debat werd minister Hillen door verschillende oppositiepartijen verweten de Kamer onjuist ingelicht te hebben. Eerder had minister Hillen de Kamer meegedeeld dat er geen nieuwe gevallen van integriteitschendingen waren, terwijl dit later toch het geval bleek te zijn. âWij hadden dit debat dan ook liever niet gehadâ, aldus CDA-woordvoerder Raymond Knops, âwant de aanleiding is ernstig en brengt de gehele defensieorganisatie in diskredietâ.

Knops vindt dan ook dat er hard tegen deze schendingen opgetreden moet worden. âHet is moreel verwerpelijk en onaanvaardbaar. Hier moet keihard tegenop getreden worden, zodat er een afschrikwekkende werking vanuit gaatâ. Knops prees minister Hillen voor zijn recht-door-zee benadering als het gaat om het informeren van de Kamer en is daarom uiterst verbaasd over het feit dat de minister niet door zijn ambtelijke top geïnformeerd was over het feit dat er wel degelijk meer integriteitsschendingen waren. âDat doet de wenkbrauwen fronzenâ, aldus Knops.

De minister heeft de Kamer toegezegd dat het onderzoek dat in beginsel enkel gedaan zou worden naar de integriteitsschendingen bij DMO over de hele krijgsmacht wordt door getrokken. Over ongeveer drie maanden zal minister Hillen de Kamer hierover informeren.