D66

dinsdag 15 maart 2011

D66: `no fly zone' Libië kan mensenlevens redden

D66-Kamerlid Wassila Hachchi en D66-Europarlementariër Marietje Schaake pleiten voor krachtiger optreden van de internationale gemeenschap voor een vliegverbod in Libië. Hachchi: "In Libië worden mensen opgejaagd en gedood door het regime. De internationale gemeenschap moet hulp bieden bij die humanitaire ramp."

Libische bevolking redden

Hachchi en Schaake willen dat de EU een zogeheten `no fly zone' steunt, om te voorkomen dat de Libische leider Ghadaffi gevechtsvliegtuigen inzet tegen zijn eigen bevolking. Schaake: "De internationale gemeenschap heeft zich terecht sterk uitgesproken tegen het geweld van het Libische regime tegen burgers. Maar woorden redden geen mensenlevens. Een vliegverbod mogelijk wel. De EU moet leiderschap tonen en in actie komen."

Urgentie

D66 bracht de optie van een `no fly zone' als eerste op tafel in politiek Den Haag. Hoewel een VN-mandaat door de opstelling van Rusland en China onhaalbaar blijkt, kan de internationale gemeenschap het Libische volk niet in de steek laten, zo menen de sociaal-liberalen. Onder meer de Arabische Liga en de Organisatie van Islamitische Landen (OIC) steunen een `no fly zone'. Hachchi en Schaake hopen dan ook dat het NAVO-bondgenootschap tot dat besluit komt. Hachchi: "Elke dag zonder beslissing is een dag te laat. Als wij de aanvallen van Ghadhaffi op zijn eigen volk willen stoppen, als wij mensen willen helpen, moet het nu gebeuren."