Nieuw-Vlaamse Alliantie



Neutraal meldpunt klachten in het leger nodig

klok 14 maart 2011

Pestgedrag is een groeiende reden voor een vroegtijdig vertrek uit het leger. Van de militairen die het leger vroegtijdig verlieten, gaf in 2009 13,5 procent "ongepast gedrag" op als reden. Dat is veel meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Bert Maertens vroeg aan minister van Defensie De Crem. Maertens vraagt een onafhankelijk meldpunt voor deze klachten.

Defensie voert een uitgewerkt anti-pestbeleid, maar volgens Maertens is er ruimte voor verbetering. Hij pleit voor de oprichting van een extern meldpunt voor klachten over pestgedrag en voor meer preventie en sensibilisering, bij de opleiding maar ook in de loopbaan.

Afgelopen weekend kwam aan het licht dat in de kazerne van Aarlen een jonge vrijwilliger geregeld het slachtoffer was van zware fysieke pesterijen door twee collega's. Het slachtoffer trok met een klacht naar zijn overste en de politie en vertrok uit het leger.

Geen alleenstaand geval "Dit slachtoffer staat niet alleen. Ongepast gedrag is een vaak voorkomende reden voor een vroegtijdig vertrek. Pestgedrag blijkt steeds meer de reden en dat is zorgwekkend", zegt Maertens. In 2009 gaf 13,5 procent van de vroegtijdige vertrekkers ongepast gedrag op als de reden, tegenover 10 procent het jaar voordien.

Extern, neutraal meldpunt nodig Maertens wil dat er een extern, neutraal meldpunt komt waar militairen terecht kunnen. "Dat werkt drempelverlagend voor de slachtoffers. Andere overheden en bedrijven doen vaak een beroep op zo'n extern meldpunt en dat blijkt een uitstekend initiatief". Maertens pleit ook voor nog meer aandacht voor preventie en sensibilisering in de opleiding van nieuwe militairen en tijdens hun verdere loopbaan in het leger. Auteur(s): Bert Maertens, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs n-va be