Artsen zonder Grenzen

Sudan: Artsen zonder Grenzen behandelt gewonden na gevechten in Malakal

15-03-2011

Afgelopen weekend braken er nieuwe gevechten uit in de Westelijke Boven-Nijl en Noord-Jonglei, 2 staten in het oosten van Zuid-Sudan. Dit leidde tot een toestroom van gewonden in het Malakal ziekenhuis. Artsen zonder Grenzen ondersteunde dit overheidsziekenhuis bij de opvang van de gewonden. 24 mensen moesten met spoed behandeld worden, waaronder 7 vrouwen en 1 kind.

Gewonden en zieken doorlaten

'Onze voornaamste zorg is dat mensen de medische hulp krijgen die zij nodig hebben,' aldus Voitek Asztabski, landencoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Zuid-Sudan. 'Onze teams werken hard om de mensen die het ziekenhuis hebben bereikt, te verzorgen. Maar het is van levensbelang dat de strijdende partijen iedereen doorlaten die met spoed hulp nodig heeft.'

Operaties

De gevechten braken uit op zaterdagochtend 12 maart en hielden het hele weekend aan. Een chirurgisch team van Artsen zonder Grenzen wist tijdens een korte onderbreking van de gevechten het ziekenhuis in Malakal te bereiken. Samen met medisch personeel van de overheid heeft het Artsen zonder Grenzen team ter plaatse spoedeisende medische hulp verleend. Het ging vooral om het stabiliseren van patiënten en urgente chirurgische ingrepen waarvan 18 operaties voor mensen met schotwonden.

Ondersteuning

'Op dit moment lijkt het erop dat de strijd is afgenomen. Artsen zonder Grenzen zal echter het ziekenhuis in Malakal ondersteunen zo lang als het nodig is,' besluit Voitek Asztabski.