Gemeente Heerenveen

Bedrijventerreinen in en om Heerenveen

In de commissievergadering ROM is gisterenavond de Bedrijventereinvisie gemeente Heerenveen 2010-2020 en het regionaal bedrijventerreinplan Zuidoost Fryslân besproken.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Heerenveen een forse economische groei doorgemaakt. De uitgifte van bedrijventerrein lag op 10 tot 11,4 hectare per jaar. Ook de werkgelegenheidsontwikkeling is fors geweest.

De tijd van hoge gronduitgifte en een stevige werkgelegenheidsgroei op bedrijventerreinen lijkt voorbij te zijn. Duurzaam ruimtegebruik en kwaliteit van bestaande terreinen worden steeds meer van belang. Daarom stelt het college stelt de gemeenteraad voor om een andere focus te kiezen. Concreet betekent dit dat het college aan de raad voorstelt een aantal plannen niet meer tot uitvoering te brengen. Een van deze plannen is het Klaverblad Noordoost. Dat ontwikkelt Heerenveen niet meer als regulier grootschalig bedrijventerrein, maar samen met de provincie worden de mogelijkheden onderzocht om er een energiepark/energielandschap van te maken, met bijvoorbeeld ruimte voor een toekomstige spoorlijn.

Andere voorstellen waarover de raad zich kan uitspreken zijn: het niet ontwikkelen van een bedrijventerrein ten noorden van de Wierde; het niet als regulier bedrijventerrein

ontwikkelen van A7 zuid en het onderzoeken van de marktbehoefte en ontwikkelingsmogelijkheden van de Leeuwarderstraatweg oostzijde als woonwerk-locatie.

Verder zou in relatiebeheer en acquisitie moeten worden geïnvesteerd, is er meer regionale afstemming gewenst en gaan we meer aandacht besteden aan bestaande terreinen en bestaande panden.

De bedrijventerreinvisie wordt op 28 maart 2011 behandeld in de gemeenteraad.

Bedrijventerreinvisie