Gemeente Kaag en Braassem

Naturalisatieceremonie
Welkom

Ongeveer tien jaar geleden ontvlucht de familie Korishi Afghanistan. De oorlog in het land maakt dat de familie een nieuw leven wil beginnen in Nederland. Vader en moeder Korishi hebben de Nederlandse papieren al even op zak, nu de kinderen nog.

Als de burgemeester vraagt hoe lang de heer en mevrouw Korishi erover hebben gedaan om de Nederlandse nationaliteit te krijgen, moeten zij even nadenken. In 2004 kregen zij een verblijfsvergunning en na even rekenen blijkt dat ze zich vijf jaar daarna officieel Nederlands staatsburger mochten noemen. âWaarom hebben de kinderen toen ook niet de Nederlandse nationaliteit gekregen?â, vraagt de burgemeester. âOmdat we toen al niet meer minderjarig warenâ, weet Diana (21), de oudste van de twee. Haar broer Timor (20) knikt instemmend en zegt: âHet was allemaal nog best een gedoeâ. De familie dient al in 2009 een verzoek in tot verlening van de Nederlandse nationaliteit, maar dit wordt afgewezen, er moeten eerst papieren uit Afghanistan komen.

De familie Korishi heeft haar draai gevonden in Nederland. Na een aantal jaren in de provincie Zeeland te hebben gewoond, zijn ze alweer zeven jaar inwoner van Leimuiden. Vader is chauffeur van een bedrijfsbusje en moeder werkt bij een grote sushi-producent. Ook Diana en Timor voelen zich thuis in Nederland. Ze zitten beiden nog op school, maar deze week even niet, het is voorjaarsvakantie. Daarom is een vriendin uit Zeeland meegekomen: âHet leek mij wel leuk om te zien hoe Diana en haar broer officieel Nederlands wordenâ.

Dan begint het formele gedeelte van de ceremonie. De burgemeester geeft Diana en Timor de zogeheten Verklaring van verbondenheid. Na ondertekening van het document krijgen de jongeren een heuse Nederlandse vlag én wimpel en heet de burgemeester hen nog eens officieel welkom in de gemeente Kaag en Braassem. âIk hoop dat jullie nog met veel plezier in de gemeente zullen wonen.â Dan kijkt de burgemeester naar beide ouders en zegt: âFijn dat u nu werkelijk een Nederlands gezin vormt.â

Familie Korishi
Â