Voedsel en Waren Autoriteit

Stilgelegd verzamelcentrum runderen gaat weer in de fout

Nieuwsbericht nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit | 15 maart 2011

Ondanks dat de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) de activiteiten van een Noord-Brabantse exportverzamelplaats heeft stilgelegd vanwege het afgeven van een valse vaccinatieverklaring, heeft het bedrijf toch illegaal runderen afgevoerd. Omdat het bedrijf met deze stap het vertrouwen van de nVWA ernstig heeft geschaad, heeft de nVWA op 10 maart jl. de erkenning van deze exportverzamelplaats ingetrokken.

Intrekken erkenning

Het intrekken van een erkenning van een exportverzamelplaats betekent dat er geen runderen meer op het bedrijf verzameld mogen worden, zowel voor de export naar het buitenland als voor de binnenlandse afvoer naar slachthuizen. Het bedrijf zal een nieuwe erkenning moeten aanvragen om weer runderen te mogen verzamelen. Daarbij zal de exploitant garanties moeten geven hoe herhaling van geconstateerde overtredingen in de toekomst worden voorkomen. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft zich op 14 maart jl. in eerste instantie achter het besluit van de nVWA geschaard om na de schorsing van de erkenning, deze nu geheel in te trekken.

Valse blauwtongvaccinatieverklaringen

Op 2 maart jl. heeft de nVWA alle werkzaamheden op deze Noord-Brabantse exportverzamelplaats van runderen stilgelegd. Het bedrijf had een valse blauwtongvaccinatieverklaring afgegeven voor dieren die bedoeld waren voor export naar Polen. Om effectief te zijn, moet een vaccinatieschema tegen blauwtong uiterlijk 2 weken voor export afgerond zijn. Diverse ontvangende landen eisen bij binnenkomst een immuniteitsgarantie die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.

Meer informatie:

*

NVWA legt exportverzamelplaats voor runderen stil (3 maart 2011)

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46. Consumenten en bedrijven kunnen bellen met 0800-0488.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.