Gemeente Alphen aan den Rijn


Bomencentrum Nederland en gemeente organiseren symposium

Vanwege grote belangstelling organiseren Bomencentrum Nederland en Gemeente Alphen aan den Rijn op 16 juni 2011 een tweede symposium over de effecten van electromagnetische velden op bomen. Tijdens deze dag kunnen de groenbranche, wetenschap, overheden en andere belangstellenden hun kennis over dit onderwerp delen.

Eerste symposium
Tijdens het eerste symposium in februari 2011 over dit onderwerp is vast komen te staan dat er steeds meer nieuwe boomaantastingen in binnen- én buitenland optreden. Uit een eerste laboratoriumonderzoek van Wageningen University naar de effecten van elektromagnetische straling op de groei van planten, komt naar voren dat de straling mogelijk een negatieve invloed heeft op de gezondheid van planten. Dit stimuleert de gemeente Alphen aan den Rijn om door te gaan met het aandacht vragen voor dit onderwerp.

Nader onderzoek nodig
Alphen aan den Rijn vraagt al vanaf 2006 aandacht voor nieuwe boomaantastingen. Jarenlang onderzoek heeft aangetoond dat de aantastingen niet door een biologische factor worden veroorzaakt. Wethouder Michel du Chatinier (Stadsbeheer) stelt dat tijdens het symposium unaniem is geconcludeerd dat nader onderzoek op korte termijn nodig is. Het Natuurbeschermingsfonds van Avifauna heeft naar aanleiding van het symposium al 1.000 euro toegezegd voor het bomenonderzoek. En dat is heel goed, want wij kunnen het onderzoek als Alphen aan den Rijn niet alleen blijven financieren. Het is hoog tijd dat de hogere overheid dit nu verder oppakt en haar verantwoordelijkheid neemt door dit onderwerp op korte termijn op te pakken. Wij beraden ons nu over de te nemen stappen om dit te bereiken. Daarnaast zijn er gesprekken het Productschap Tuinbouw over het mede- financieren van nader onderzoek. Dit is ook niet alleen de verantwoordelijkheid van de groensector, omdat de oorzaak van buitenaf komt. Het gaat tenslotte om bomen in binnen- én buitenland en niet alleen in Alphen aan den Rijn.

TV-uitzending over onbekende boomaantastingen
Omroep West heeft onlangs opnamen in Alphen aan den Rijn gemaakt over de onbekende boomaantastingen. In de uitzending van t is wat op 15 maart 2011 is te zien hoe de boomaantastingen eruit zien.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn