Algemene Onderwijsbond

15-03-2011

AOb: Wetsvoorstel onderwijstijd overbodig

Goed onderwijs is prima mogelijk in 38 lesweken. Scholen kunnen dat, volgens de AOb in een brief aan de Tweede Kamer, organiseren zonder dat ze aan de vakantie hoeven te morrelen. De kamer praat er donderdag over. Veel AOb'ers zijn daarbij aanwezig.

Donderdag 17 maart organiseert de onderwijscommissie van de Tweede Kamer een technische briefing over het wetsvoorstel onderwijstijd en vakanties. In een brief aan de Kamerleden schrijft de AOb vandaag dat de ingreep overbodig is. Door het onderwijs beter te organiseren komen er meer lesdagen voor leerlingen en is het inkorten van de vakantie overbodig.

Met een schooljaar van 40 weken is het goed mogelijk om 38 volledige lesweken te geven, waardoor voldoende onderwijstijd ontstaat. Het strooien met vijf roostervrije dagen voor de leerlingen, betekent eerder een verrommeling van het schooljaar dan een verbetering. Een flink aantal AOb'ers zal de briefing bijwonen.

Cao is zaak van werkgevers en werknemers
De bond vindt verder dat de minister zich door de wetsvoorstellen bemoeit met de cao, terwijl het gesprek over werktijden en vakantie een zaak is van werkgevers en werknemers. Bovendien gaat de minister uit van 1000 uur onderwijstijd, terwijl scholen maar voor 960 uur betaald worden. Wanneer de bekostiging van scholen niet verbetert, is de norm van duizend onhaalbaar.