Centrale Raad van Beroep


Drie maanden geen bijstand als standaardmaatregel gaat te ver

De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat een standaardmaatregel van "drie maanden geen bijstandsuitkering" te ver gaat bij het voor de eerste keer niet meewerken aan een re-integratietraject. Zo'n maatregel voor de duur van één maand vindt de Raad wel acceptabel.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

De Centrale Raad van Beroep oordeelt in deze hoger beroepzaak dat de door de gemeenteraad in de verordening opgenomen standaardmaatregel niet mag worden toegepast. De gemeenteraad kon op grond van de wetsgeschiedenis van de Wet werk en bijstand in redelijkheid niet komen tot het opnemen in een verordening van een zo zware standaardmaatregel voor dit type gedraging.

Het ging in deze zaak om iemand met een bijstandsuitkering die voor de eerste keer niet meewerkte aan een re-integratietraject. Omdat er geen sprake was van bijzondere omstandigheden heeft de gemeente de standaardmaatregel "drie maanden geen bijstandsuitkering" opgelegd. De Centrale Raad van Beroep vindt dat in zo'n geval de Wet werk en bijstand een dergelijk zware standaardmaatregel niet toelaat. Volgens de wetsgeschiedenis is een bijstandsuitkering bedoeld om aan iedereen een inkomen te garanderen, maar heeft iemand met een bijstandsuitkering wel verplichtingen en is een maatregel bedoeld als prikkel om die verplichtingen na te komen. Met die uitgangspunten voor ogen moest bij een eerste keer met een lagere maatregel worden volstaan. De gemeenteraad heeft de standaardmaatregel in de verordening inmiddels verminderd tot "één maand geen bijstandsuitkering". De Centrale Raad van Beroep vindt deze lichtere standaardmaatregel wel - ook internationaalrechtelijk - acceptabel en legt die maatregel bij de uitspraak zelf op.

Utrecht, 15 maart 2011

---

-----------------------------------
Centrale Raad van Beroep, 14 maart 2011
Zaaknummers 09/1860 WWB en 10/2404 WWB, LJN BP6843

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

Dit is een persbericht op basis van de genoemde uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor eventuele vragen over dit persbericht kunt u zich wenden tot Voorlichting en Communicatie, tel: 030 850 21 12.

E-mail: voorlichting.crvb@rechtspraak.nl
Website: www.rechtspraak.nl/Gerechten/CRvB

LJ Nummer

BP6842

Zie het origineel
Bron: Centrale Raad van Beroep Datum actualiteit: 15 maart 2011 Naar boven