Universiteit Leiden

David Van Reybrouck Cleveringahoogleraar

De Vlaamse auteur David Van Reybrouck bezet in het academisch jaar 2011/2012 de Cleveringaleerstoel. Van Reybrouck verwisselde een loopbaan in de archeologie en de cultuurgeschiedenis voor het schrijversbestaan. Dat leverde hem diverse literaire onderscheidingen op, voor Congo. Een geschiedenis uit 2010 maar liefst drie, waaronder de AKO Literatuurprijs.

Alles waar Cleveringa voor stond

Hoogleraar Archeologie Willem Willems droeg Van Reybrouck voor. âDat heb ik gedaan vanwege zijn interesse voor het koloniale verleden van Afrikaâ, zo motiveert hij zijn voordracht. âDat continent is in de vorige eeuw in snel tempo onafhankelijk geworden. Die thematiek vertegenwoordigt alles waar Cleveringa voor stond.â In het boek Congo laat Van Reybrouck echter zien dat onafhankelijkheid niet per se tot vrijheid voor de bevolking leidt. âDat kloptâ, zegt Willems, âen Van Reybrouck beschrijft gedetailleerd hoe dat zo gekomen is. Hij zal er ook colleges over gaan geven. In zijn proefschrift is de kern van deze belangstelling al in de kiem aanwezig. Daarin staat hoe op de Wereldtentoonstelling in Tervuren in 1897 Afrikanen tentoongesteld om te laten zien hoe primitieve mensen eruit zagen.â

Cambridge

Van Reybrouck studeerde archeologie en filosofie aan de KU Leuven en behaalde een master in World Archaeology aan de University of Cambridge. Hij promoveerde in 2002 in Leiden, op het proefschrift From Primitives to Primates: a History of Ethnographic and Primatological Analogies in the Study of Prehistory.

Schrijversloopbaan

In 2005 verliet Van Reybrouck de academische wereld om zich volledig toe te leggen op zijn schrijversloopbaan. Hij schreef toneelstukken en een roman, die met diverse literaire prijzen werden bekroond. Zijn geruchtmakende pamflet Pleidooi voor populisme werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay. Voor zijn geschiedschrijving van de voormalige Belgische kolonie, Congo. Een geschiedenis, ontving hij drie prestigieuze onderscheidingen: de Libris Geschiedenisprijs, de Jan Greshoffprijs en de AKO Literatuurprijs. Een deel van het prijzengeld doneerde hij aan mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Voorzitter PEN

In januari 2011 volgde hij Geert van Istendael op als voorzitter van de Vlaamse tak van International PEN, een wereldwijde vereniging van schrijvers die zich inzet voor vrede en vrijheid van meningsuiting. Van Reybrouck verklaarde dat hij PEN-Vlaanderen meer bekendheid wil geven en de internationale vereniging wil aansporen om meer druk uit te oefenen op Europese instellingen met invloed op het terrein van mensenrechten.

Vereerd

Van Reybrouck is de eerste Belg die de Cleveringaleerstoel bekleedt. De schrijver toont zich âbijzonder vereerdâ met de aanstelling: âAl tijdens mijn promotiejaren in Leiden was ik zeer onder de indruk van die traditie. Cleveringa was niet alleen een uitzonderlijk moedig man, de stijl waarin hij zijn toorn verwoordde was superieur, een Multatuli en een Ter Braak waardig.â

Rede van Cleveringa

Op 26 november 1940 sprak professor Rudolph Cleveringa in het Groot Auditorium van het Leidse Academiegebouw zijn beroemde rede uit, waarin hij protesteerde tegen het ontslag van zijn joodse collega, professor E.M. Meijers. Op last van de Duitse bezetter moesten niet-Arisch overheidspersoneel en met dat personeel gelijkgestelden uit hun functies worden ontheven.

Cleveringa-leerstoel

De Cleveringa-leerstoel is in 1970 ingesteld door de Universiteit Leiden ter herdenking van de bevrijding in 1945 en ter herinnering aan het optreden van Cleveringa. De Cleveringa-leerstoel is een wisselleerstoel, die sinds 1975 ieder academisch jaar door een Nederlandse of buitenlandse geleerde wordt bezet. Eerdere bekleders waren Ian Buruma, Nasr Abu Zayd, Louise Fresco en Job Cohen. De Cleveringa-hoogleraar houdt zich bezig met vraagstukken op het gebied van recht, vrijheid en verantwoordelijkheid, zoals de officiële leeropdracht luidt. Op of rond 26 november houdt de Cleveringa-hoogleraar de Cleveringarede. Van Reybrouck doet dat op 26 november.