Vakcentrum Levensmiddelen

Herstel vertrouwen belangrijk voor onderhandelingsproces cao

15 maart 2011
---

Tijdens de tweede onderhandelingsronde over de cao voor de levensmiddelenbranche is door de werkgevers opnieuw gevraagd om te stoppen met de negatieve uitlatingen over de branche. Bij voortduring wordt in de pers door de werknemers een verkeerd beeld van de branche neergezet.
Werkgevers ontkennen beschuldigingen door werknemers dat de cao niet wordt nageleefd. Dit blijkt ook uit het geringe aantal klachten tot nu toe bij het Cao Nalevingsinstrument Supermarkten. Werkgevers willen niet dat deze beschuldigingen boven de branche blijven hangen.

Daarom hebben partijen afgesproken dat zij met elkaar in overleg in overleg zullen treden over de collectieve verantwoordelijkheid voor een goede procesgang.

Werkgevers hebben tijdens het overleg een inhoudelijke toelichting gegeven op de voorstellen van de vakbonden. Daarbij waarschuwen de werkgevers voor economische problemen omdat het herstel nog niet is ingetreden mede door oplopende voedsel- en energieprijzen in de wereld staan marges onder druk en wordt de winstgevendheid van supermarkten verder aangetast.
De jeugdlonen in de supermarkt liggen al 20% - 30% boven het wettelijk minimum. Het afschaffen van de jeugdlonen, zoals de vakbonden voorstellen, is schadelijk voor de werkgelegenheid in de branche.

Van de kant van de werkgevers is nog eens benadrukt dat zij graag snel een nieuwe cao wensen en geen onnodige tijd verloren willen laten gaan.

Partijen praten op 28 maart verder.