Gemeente Ede

dinsdag, 15 maart 2011

Wijk- en buurtprofielen geven een goed beeld van de leefbaarheid

info@ede.nl

Vandaag heeft het college van burgemeester en wethouders de wijk- en buurtprofielen Ede 2010 besproken. Deze profielen geven een beeld van iedere wijk, als ook van 10 verschillende buurten in Ede. Het is een soort foto, die inzicht oplevert in het woon- en leefklimaat van de wijk en buurt. Bij het opstellen van de profielen is gebruik gemaakt van eigen onderzoek, maar ook van andere beschikbare bronnen. De gemeente kan de profielen gebruiken bij het opstellen van plannen. Zo worden ze ingezet bij het maken van de jaarlijkse wijkactiviteitenplannen.

Gegevens

In de profielen staat bijvoorbeeld welk gevoel van veiligheid mensen hebben, hoe hun inkomen is en of ze wel of geen betaalde baan hebben. Ook staan er gegevens in over het aantal jongeren dat de school heeft verlaten zonder startkwalificatie. Verder is gekeken naar de beleving van de inwoners over hun eigen buurt. Zo is nagegaan of inwoners vinden of hun buurt vooruit of achteruit is gegaan in het afgelopen jaar. Dit alles levert een gevarieerd beeld op.

Beeld

Uit de profielen zijn een aantal zaken te benoemen, die opvallen of een tegenstelling aangeven. Zo is het aantal vrijwilligers in Bennekom het grootst is en in Veldhuizen A het kleinst. Het aantal mensen dat sport is in Maandereng weer het grootst en in Lunteren het kleinst. In de dorpen van de gemeente Ede ervaren de inwoners relatief weinig overlast en geven een gemiddeld goed rapportcijfer voor de leefbaarheid in de buurt. In de buitendorpen zijn wat meer jongeren die de school verlaten zonder startkwalificatie. In Rietkampen valt op dat relatief veel mensen aangeven dat de buurt het afgelopen jaar achteruit is gegaan. Een reden hiervoor blijkt de toegenomen ervaren overlast van groepen jongeren te zijn. Om dit in de toekomst te voorkomen gaan in 2011 een jongerenwerker en de politie investeren in deze jongeren. Dit is een voorbeeld dat wijkwerk in zijn activiteitenplannen 2011 heeft opgenomen.

Signaleren

Dit is de tweede keer dat de gemeente deze profielen heeft gemaakt. Dit jaar zijn de profielen voor het eerst uitgebreid met 10 buurten. Hierdoor kan dit jaar beter worden gekeken naar verschillen in woon- en leefklimaat binnen Ede. En naar ontwikkelingen in de loop van de tijd. Zo kan de gemeente vroeg signaleren en optreden wanneer er ongewenste veranderingen optreden. Daarbij wordt samengewerkt met Woonstede, Welstede en de politie.