Gemeente Soest

Bedrijvenplatform Duurzaamheid

15 maart 2011

De gemeente Soest stimuleert en faciliteert alle Soester bedrijven om duurzaam te ondernemen. Een aantal Soester lokale bedrijven heeft zich onlangs verenigd in het Bedrijvenplatform voor Duurzaamheid.

Doel is om kennis te vergroten op het gebied van CO2 reductie, duurzaamheid en Cradle to Cradle. Eerste wapenfeit van het Bedrijvenplatform is de bijeenkomst van op 8 maart jl. in de Stellingkorenmolen de Windhond in Soest, waarbij wethouder Witte de aftrap gaf. Om allemaal het goede voorbeeld te geven, kwam iedereen op de fiets.

Tijdens deze bijeenkomst heeft de initiatiefnemer de gemeente Soest samen met een aantal ervaren Soester ondernemers diverse thema's die spelen binnen het platform aan de kaak orde gesteld.

Bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing, efficiencyvergroting, verbetering van duurzaamheid, overgaan op klimaatvriendelijke energiebronnen, inrichten van gesloten kringlopen en een reductie van CO2.

Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt binnen het Bedrijvenplatform voor Duurzaamheid belicht: bedrijven bekijken met hun medewerkers welke doelstellingen er behaald kunnen worden om gezamenlijk te zorgen voor een prettig arbeidsklimaat, efficiënt energieverbruik, afvalreductie reduceren en gewoon ook een beetje `terug naar de basis'.

Ieder bedrijf heeft onderdelen waar misschien processen ingeslopen zijn die minder goed voor mens en milieu zijn. Gezamenlijke discussie zorgt voor betrokkenheid en bewustwording. En dat is weer goed voor bedrijven, hun medewerkers én voor Soest.

Een aparte werkgroep maakt een gemeentebrede inventarisatie van het afvalmateriaal dat mogelijk te gebruiken is als biogas.

Er vinden dit jaar nog vier bijeenkomsten plaats. De eerstvolgende vindt plaats in juni bij Van Doorn Soest.