Trots op Nederland

Nieuws

15 mrt 2011 | Websites voldoen niet aan gestelde eisen

De samenleving vergrijst, het internetgebruik neemt toe. In het kader van de bezuinigingen worden steeds meer fysieke loketten gesloten en digitale loketten komen hiervoor in de plaats. Ook worden de tijden van vrije inloop in de stadswinkels steeds verder beperkt. Sinds kort kunnen bijvoorbeeld Tilburgers na 13:00 uur alleen nog op afspraak bij hun stadswinkel terecht. De gemeente stuurt erop dat het maken van een dergelijke afspraak zo veel mogelijk via internet worden gemaakt. Het is dus belangrijk om de gemeentelijke website goed toegankelijk te houden.

Om de toegankelijkheid van websites te testen is het waarmerk Drempelvrij ontwikkeld. Voor de overheid is het derde niveau van het waarmerk Drempelvrij verplicht. De Webrichtlijnen zijn voor Rijksoverheid al sinds 2006 verplicht, door het Besluit Kwaliteit Rijksoverheidwebsites.
Voor waterschappen, provincies en gemeenten zijn de Webrichtlijnen sinds 2008 verplicht.

Bij controle op de website van het waarmerk Drempelvrij blijkt dat de website van geen enkele gemeente waar Trots op Nederland in de gemeenteraad zit het verplichte keurmerk draagt.

Het lijkt er dus op dat de gemeentelijke websites AL RUIM 3 JAAR niet voldoen aan de landelijke eisen! Diverse fracties van Trots op Nederland hebben vragen gesteld en geëist dat de hun gemeente als nog het verplichte keurmerk gaat halen.