Gemeente Zwolle

Eerste ambtsbezoek Commissaris van de Koningin

Zwolle, de provinciehoofdstad, heeft maandag 14 maart 2011 de nieuwe Commissaris van de Koniningin van Overijssel ontvangen voor haar eerste ambtsbezoek aan een gemeente in Overijssel.

Gastheer burgemeester Henk Jan Meijer presenteerde CdK Ank Bijleveld een programma waarbij de ambities van Zwolle op meerdere manieren belicht zijn. Een bezoek aan herstructureringswijk de Kamperpoort stond centraal.

Veel ontmoetingen en veel inhoudelijke informatie: Commissaris van de Koningin Bijleveld heeft in een paar uur tijd een goed beeld kunnen krijgen van de inzet van Zwollenaren voor hun stad.

In de Kamperpoort ontmoette ze wijkbewoners die zich inzetten voor de herontwikkeling van hun buurt. Letterlijk hoogtepunt van het ambtsbezoek was op het dak van het voormalige verzorgingshuis Nieuwe Haven. Het dak biedt een uitstekend uitzicht op een aantal belangrijke projecten die Zwolle, vaak samen met de provincie, ontwikkelt.

Het gaat dan niet alleen om de aanpak van de Kamperpoort, maar bijvoorbeeld ook om de geplande nieuwbouw aan de Burgemeester Roelenweg (studentenhuisvesting, maatschappelijke opvang en parkeren) en het Kraanbolwerk (woningen).

Ook het nog te realiseren woon- , winkel- en recreatiegebied (inclusief parkeren) Katwolderplein is tijdens het werkbezoek besproken.

Ambities

Het ambtsbezoek begon met een presentatie door burgemeester Meijer over de ambities van Zwolle. Kernpunten daarin zijn bereikbaarheid, (economische) groei van stad en regio en het versterken van het Zwolse stadshart.

Ook de sociale uitdagingen die Zwolle kent, kwamen aan bod in de presentatie. Op veel fronten weten de gemeente en de provincie elkaar op die beleidsgebieden te vinden.

Bijleveld, na afloop van het bezoek: "Zwolle en provincie werken in een groot aantal projecten samen, ieder vanuit de eigen rol. Het bezoek vandaag was zeer informatief: bestuur en burgers van een stad weten meestal prima uit te leggen hoe ze hun woonplaats verder willen brengen. Om als Commissaris van de Koningin maar vooral als inwoner van Overijssel te zien waar we met elkaar aan werken, is inspirerend".

Het bezoek is afgesloten met een kennismaking tussen de Overijssels Commissaris van de Koningin en de voorzitters van de Zwolse raadsfracties.